Dokumenta otkrila – Većina regruta ISIL-a ne zna ništa o islamu

0
6

Šam – Izvještaj objavljen u ponedjeljak otkrio je da većina pripadnika najozloglašenije terorističke grupe na svijetu nema ozbiljnije razumijevanje islama niti šerijatskog zakona, a čak dva pripadnika su proglašena ‘glupim’.

AP je pregledao dokumente za regrutovanje od 2013. do 2014. godine, koje su dobili od strane sirijske opozicione stranice Zaman al-Wasl. Na hiljade stranica pokazuje prijave za više od 4.000 pripadnika ISIL-a.

U dokumentima se nalazi i pitanje regrutima koliko je njihovo poznavanje islama, a većina se izjasnila da ne zna ništa.

Više od 70 posto novih regruta je navelo da ima ‘osnovno’ znanje islama i šerijata. Dvadeset i četiri posto je navelo da ima ‘osrednje’ poznavanje, samo pet posto je navelo da ima napredno znanje, a pet posto da su hafizi Kur’ana.

Dokumenti također pokazuju da su pojedini regruti priznali da nisu znali u šta se upuštaju kada su se priključili terorističkoj grupi, koja tvrdi da sprovodi dosljedno islamske zakone.

Dvoja britanskih regruta, Muhammed Ahmed i Jusuf Sarwar su naručili sa Amazona knjige “The Koran for Dummies” (Kur’an za glupake) i “Islam for Dummies” (Islam za glupake) prije nego što su otputovali za Siriju. Kada su se vratili u Britaniju, oni su uhapšeni i obojica su 2014. godine osuđeni za teroristička djela.

Drugi evropski regrut, koji je kazao da je homoseksualac, priznao je da ga je ISIL zainteresirao uglavnom što mu se činilo tako lahko pristupiti.
“Sve što je bilo potrebno je jedna dova i bez prethodnog razumijevanja islama”, kazao je čovjek, prema izvješću.

“Nije bilo hijerarhije i sve se radi o tome da se živi dobar život. Ljudi poput mene su obmanuti nečim što nisu razumijeli. Nikada nisam mislio da ću završiti s Islamskom državom”.
Dokumenti pokazuju da su pridošlice koje nisu ništa znale bile indoktrinirane ISIL- ovim propagandom kada su se pridružili a onda obučavani da postanu ubice.

Francuz Kerim Muhammed Aggad, je kazao da su on i njegov mlađi brat namamljeni u grupu ‘primamljivim govorom’ od osobe koja pronalazi regrute tako što ih je vodio od kafića do kafića. On i njegov brat su napisali kako imaju ‘osnovno’ znanje o islamu.

On je na sudu, prije nego što je osuđen na devet godina zatvora, kazao: “Moja vjerska uvjerenja nisu imala ništa s mojim odlaskom. Islam je korišten da me ulove u zamku kao vuka”.

Ali mlađi brat Fuad Muhammed Aggad se na kraju vratio u Francusku kao jedan od trojice terorista koji su upali u parišku Bataclan koncertnu dvoranu prošlog novembra kada je ubijeno 129 osoba.

U posljednjih godinu dana, ISIL je počeo preuzimati odgovornosti za napade ‘usamljenih napadača’ koji se čini da nemaju veze sa terorističkom mrežom niti su pobožni.

Omar Matin, muškarac koji je ubio 49 osoba u Orlandu, obećao je vjernost ISIL-u ali vlasti nisu pronašle nikakav dokaz da je imao bilo kakve veze s grupom. ISIL je također preuzeo odgovornost za ubistva u Nici, Francuska, kada je Muhammed Lahouaiej-Bouhlel, kamionom usmrtio 85 osoba, najveći broj žrtava su muslimani. Međutim za njega je konstatovano da je jeo svinjetinu, koristio droge, pio alkohol i ignorisao sve islamske propise.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime