Dokument o proširenju EU za 2014. bez BiH?

0
19

Evropska-komisijaSarajevo – U dokumentu Komesarijata za proširenje Evropske komisije „Prioriteti u proširenju 2014″ jedino za BiH nema konkretnih koraka za napredak ka EU.

Iako u dokumentu naglašavaju da BiH i dalje ima evropsku perspektivu te da je početak dijaloga na visokom nivou bio pozitivan korak, konstatuju da su ostvareni rezultati „ispod očekivanja“, a odnosi između EU i BiH „u zastoju“.

„I dalje nedostaju konkretni napori koji se odnose na ispunjavanje kriterijuma za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebni za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo“, istaknuto je u dokumentu.

Za sve ostale zemlje u dokumentu su predviđeni neki konkretni koraci u 2014. godini, ili je zemlja pohvaljena za učinjene napore. Za Albaniju Evropska komisija u 2014. predviđa status kandidata, za Kosovo početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, za Tursku pojačani angažman od strane EU za nastavak pregovaranja po 14 otvorenih poglavlja, za Srbiju početak pregovora o članstvu, a za Crnu Goru nastavak pregovora. Jedino se za Makedoniju ne najavljuju konkretni koraci u 2014, ali je zemlja, za razliku od BiH, pohvaljena za ono što je učinila do sada.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, je ocijenio da Evropska komisija još osluškuje i očekuje neko rješenje za odluku „Sejdić i Finci“ i za mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti po evropskim pitanjima. Podsjetio je da se ovih dana vode razgovori između predstavnika federalnih partnera uz asistenciju EU.

Naveo je da će naredne sedmice biti održan sastanak ministara spoljnih poslova i da će na tom sastanku biti govora o evropskom putu BiH. Naglasio je da bi, ukoliko bi partije u Sarajevu ovih dana postigle dogovor, to moglo biti uzeto u obzir. Međutim, kako je istakao, nije optimista.

„Moja je procjena da se još čeka ovih nekoliko dana u Sarajevu da li će biti napravljen neki dogovor. Mislim da šanse nisu velike, a više rokova je već ranije probijeno. Tako da, nažalost, ne vidim ništa novo da se dešava“, rekao je Radojičić.

Ocijenivši Izvještaj o napretku BiH, istakao je da je bilo nekih pozitivnih ocjena od strane Evropske komisije u pojedinim područjima, ali da suštinski gledano, progresa u BiH nema.

Mehmed Bradarić, poslanik SDP-a, je istakao da se BiH može desiti zastoj na putu ka EU, a da bi taj zastoj realno značio kretanje unazad što bi, po njegovoj procjeni, bila katastrofa za cijelu zemlju.

„Ja vjerujem da su sada svi ključni politički faktori u zemlji zaista shvatili da je ovo zadnja šansa. EU nam je dala hiljadu šansi, a ovo je sad praktično 1001. koju moramo iskoristiti“, rekao je Bradarić.

On je podsjetio da su naredne godine u Evropskoj komisiji izbori i da bi, ukoliko sve ostane kao sada, BiH mogla biti u veoma teškoj situaciji, jer bi zaostala u odnosu na ostatak regiona.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, je rekao da nije veliki optimista da bi ovih dana moglo doći do dogovora u FBiH u vezi s implementacijom odluke o „Sejdić i Finci“.

„Ja mislim da taj dokument Europske komisije neće utjecati na naše političke lidere. Oni će se dogovoriti ili se neće dogovoriti neovisno od toga. Mislim da je situacija vrlo ozbiljna i da opasnost postoji da BiH ostane na začelju Europe“, istakao je Vegar.

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, ocijenila je da bi trebalo da se desi čudo da dođe do dogovora u vezi s ključnim temama. Prema njenoj procjeni, do poboljšanja situacije neće doći ni nakon narednih izbora, bez obzira ko bude na vlasti.

„Ja se bojim da nama nisu dovoljni novi izbori i nove političke garniture nego novi mentalni sklop u odosu na ovaj koji važi proteklih dvadeset godina. Možda je u neku ruku i dobro da konačno BiH postane ‘crna rupa’ jer ćemo onda, vjerujem, svi shvatiti gdje smo. Mislim da je veliki problem do sada bilo to što smo bili u nekom bezvazdušnom prostoru, što bi se reklo ni tamo ni ovamo. Ovako ćemo shvatiti gdje se nalazimo i barem se nadam, početi kretati u nekom drugom smjeru“, istakla je Topićeva.

(atvbl.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime