Doktorici odgovornoj za smrt njene prve kćerke počinje suđenje, a Zada Bajrić danas rodila drugu kćerku

0
93

Doktorici odgovornoj za smrt njene prve kćerke počinje suđenje, a Zada Bajrić danas rodila drugu kćerku

Brčko – Da se život često poigra sa nama, te da u momentu ne znamo da li bi smo bili sretni ili tužni pokazuje primjer supružnika Zade i Elvisa Bajrića iz Brčkog.

Izjašnjenje o krivici

Naime, u Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH doktorica Ferhata Šećerbegović, optužena za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje, sutra će se pred sutkinjom Sanjom Ević, izjasniti o krivici.

Doktorica Šećerbegović je optužena da je nesavjesnim liječenjem skrivila smrt trogodišnje Nejle Bajrić, Zadine i Elvisove kćerke.

nejla-24

Nejla Bajrić

I dok se Šećerbegović sprema priznati ili negirati krivicu, Zada Bajrić je jutros u 09.05 sati, skoro godinu nakon smrti kćerke, u brčanskoj bolnici ponovo rodila djevojčicu.

Ovu informaciju potvrdio nam je Mirnes Ajanović, koji je punomoćnik oštećenih Zade i Elvisa Bajrića u postupku protiv doktorice Šećerbegović.

– Prilikom porađaja sve je prošlo dobro. I beba i majka se dobro osjećaju, kazao je za „Avazov“ portal Ajanović.

Podsjećamo, Nejla Bajrić preminula je 10. decembra 2014. godine u sanitetskom vozilu koje je  bilo bez pratnje doktora, na putu iz brčanske bolnice prema UKC-u Tuzla .

 

porodica-bajric

Brat i roditelji Nejle Bajrić

Optuženoj Šećerbegović stavlja se na teret da je u svojstvu doktora medicine, obavljajući svoju djelatnost, primijenila očito neprikladan način liječenja čime je prouzrokvala da kod Nejle dođe do teškog narušavanja zdravlja i postojeće bolesti, što je u konačnom uzrokovalo smrt djeteta.

Ispovijest majke

– Dijete nije imalo nikakve bolesti, osim hipotonije mišića. Išli smo u Banju Koviljaču osam puta. Liječili smo je i izliječili. Stavili je na noge. U novembru je Nejla s drugovima proslavila treći rođendan – ispričala je nakon smrti za „Avaz“ Zada Bajrić.

A onda se Nejla prehladila i počeli su se odvijati događaji koji će život porodice Bajrić pretvoriti u horor.

– Nejla je počela kihati i žalila se da je boli grlo. Odveli smo je ljekaru, gdje je dobila sirup za iskašljavanje i za upalu grla. I dalje je bila vesela, ali je nešto kasnije počela krkljati pa smo je u tri sata noću odvezli u bolnicu, gdje joj je doktorica Karamujić izvukla nakupljeni sekret koji dijete nije moglo izbaciti, odredila joj terapiju i djetetu je bilo bolje, na čemu sam zahvalna. Ostali smo u bolnici – pojasnila je tada Zada Bajrić.

No, kako kaže, doktorica Karamujić ujutro je otišla iz smjene, a došla je doktorica Šećerbegović. Terapija je, kako oni tvrde, promijenjena, nalazi su urađeni tek u 18 sati, dakle 15 sati nakon prijema djeteta u bolnicu. Majka kaže da ni sekret više nije čišćen.

– Primijetila sam da se dijete znoji i gubi, a onda je počela plavjeti, pa sam zvala doktoricu, a ona mi je rekla da se smirim i da je to reakcija na lijekove. Preklinjala sam ljekare da mi pomognu, pa su poslali dijete na snimanje uha, grla i nosa, ali su joj tamo samo pogledali uši i grlo, i vratili nas na odjeljenje – opisuje događaje u brčanskoj bolnici Nejlina majka.

No, maloj Nejli bilo je sve gore.

– Svi su došli u vizitu, njih sedam, niko ništa ne reaguje. Kažem im da se dijete hladi i da će umrijeti – govori u suzama.

Nejla i Zada tada su smještene u sanitetsko vozilo i u pratnji medicinske sestre, bez ljekara, upućene u UKC Tuzla.

– Dijete mi je umrlo na Šićkom na ulazu u Tuzlu. Samo je zatrzala nogama i rekla: „Mama, hoću kući.“ To je bio kraj – kroz jecaje je ispričala nakon smrti kćerke Zada.

Kašnjenje sa transportom

U okviru obimne materijalne dokumentacije dostavljene od strane Tužilaštva Brčko Distrikta nalazi se i nalaz sudskih vještaka iz oblasti medicina – sudska medicina, kazao je Mirnes Ajanović za „Avazov“ portal.

„U nalazu je između ostalog naznačeno: Odluka o prevoženju djeteta u Tuzlu uslijedila je drugog dana hospitalizacije u stanju kada se prilikom transporta moraju očekivati pogoršanja, uključujući i prestanak disanja i srčanog rada.

Stoga tom prilikom nije ispunjena uobičajna obaveza da u pratnji djeteta tokom transporta bude i ljekar, po pravilu anesteziolog koji raspolaže znanjem, vještinama i opremom za eventualnu, a u konkretnom slučaj svakako neophodnu adekvatnu kardiopulmonalnu reanimaciju”, završen citat.

Dalje je naznačeno: “Nesporno da su ljekari u ZC Brčko na osnovu rezultata laboratorijskih analiza dospjelih 09. decembra 2014. godine u 11.45 sati morali da zaključe da je došlo do pogoršanja koje prevazilazi mogućnost liječenja u njihovoj ustanovi i da su tada trebali poduzeti mjere hitnog transporta u KBC Tuzla, i to u pratnji anesteziologa. Kašnjenje sa transportom je onemogućilo pružanje mehaničke potpore disanju kako bi se djetetu pružila neophodna pomoć, dok već data antibiotska terapija ne počne da ispoljava svoje efekte”, kazao je advokat Ajanović.

Autor: Am. KOVAČ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime