Dokaz su povratnici iz Foče: Struju možete proizvesti sami

3
11

Dokaz su povratnici iz Foče: Struju možete proizvesti sami

Foča – Kada su se prije 12 godina počeli vraćati kućama, povratnicima u fočanska sela Mrežice, Ravnice i Lubure obećana je obnova cjelokupne infrastrukture, odnosno elektro i vodovodne mreže, kao i lokalnih puteva. Voda i putevi su kako-tako riješeni.

Kako nam je kazao Salem Čemo, povratnik i imam u džematu Mrežice, stanovnici ovih sela ostali su u mraku.

– Prije izvjesnog vremena smo saznali za mogućnost postavljanja solarnih ploča na krovove kuća, kako bi sami sebi pravili struju. Mene je nabavka materijala i postavljanje panela koštalo 500 do 600 maraka. Ono što sam dobio je istosmjerna struja, koju koristim za rasvjetu, a mogu još priključiti i TV aparat, te punjač za mobitel. Nije puno, ali barem više nismo u mraku – ispričao nam je Čemo.

Proizvodnja iz nužde

Stanovnici spomenutih sela počeli su sami sebi proizvoditi električnu energiju iz nužde. Međutim, i svi stanovnici BiH, koji, recimo, žele da više ne plaćaju račune za isporuku struje postojećim elektroprivredama, mogu ovu vrstu energije proizvoditi za vlastite potrebe.

– Postojeći zakoni dozvoljavaju da svako za sebe može proizvoditi struju. Preduslov je da niste priključeni na postojeću distributivnu mrežu. Za izgradnju postrojenja, bez obzira na vrstu energije koja se koristi za proizvodnju, potrebno je obezbijediti dozvolu za građenje, kao i za svaki drugi objekat. Oprema za proizvodnju mora biti atestirana, a nadležna energetska inspekcija će provjeriti instalacije u kući. Moguće je i da nekoliko kuća, ili čak naselje, napravi vlastiti izolovani sistem i da ta domaćinstva zajednički proizvode električnu energiju – kazao nam je član Državne regulatorne agencije za električnu energiju Mirsad Salkić.

Postoje čak i zakonske mogućnosti zadržavanja određenog odnosa sa postojećim distributerima.

– Nije loše ostaviti određeni kontakt, putem sklopke, sa postojećim distributerima. U tom slučaju, ako iz bilo kojih razloga, kao što je kvar sistema ili redovni remont, prestanete privremeno proizvoditi električnu energiju, možete je preuzeti iz distributivne mreže. Istovremeno, ako u određenim periodima proizvodite viškove struje, možete ih prodati nadležnom operateru – rekla nam je predsjednica Federalne regulatorne agencije za električnu energiju Sanela Pokrajčić.

Male vjetroelektrane

Prema riječima direktora komapnije za projektovanje i konsalting u oblasti električne energije Bičakčić d.o.o. Edhema Bičakčića, cijene ovakvih postrojenja zavise od vrste energije koja se koristi, kao i od snage koja se dobija.

– Najjednostavnije je instalirati solarne ploče. Cijena panela sa potrebnim instalacijama za dobijenu snagu od dva kilovata košta oko 2.000 eura, odnosno oko 4.000 maraka. Na ovdje treba dodati i nabavku akumulatorskih baterija, kako bi se električna energija mogla koristiti i noću. Cijena ovih baterija, za navedenu snagu, je 1.000 eura, odnosno oko 2.000 maraka. Sa ovom snagom možete koristiti gotovo sve uređaje u domaćinstvu. Ako želite i da se grijete na električnu energiju, potrebno vam je postrojenje dvostruko veće snage, ali ono i košta dvostruko više – kazao je Bičakčić.

Dodao je da se električna energija može dobiti i iz turbina, koje se mogu postaviti na vodotoke, kao i iz energije vjetra, postavljanjem malih vjetroelektrana.

Faktor.ba/gorazdeonline.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Po ovim cenama ,za ugradnju solarnih ploca ,snage 4 kw , treba od 8 – 10 000 e.
  Za 8 – 10 god , otplatio si investiciju . Ne racunas ,odrzavanje ,kao i kvarove .
  Totalno neisplativo.
  To je varijanta za povratnike iz inostranstva ,sa deviznim penzijama

  0

  0
  • I nakon 30 godina efektivitet solarnih ploca je 80%, sto ce reci jos uvjek produktivne. Osim toga cijene elektricne energije ce zasigurno ici navise sto ce samo skratiti period otplate. Naime cijena elektricne energije u BIH a posebice u srbiji je daleko ispod trzisnih cijena pa je korekcija neminovna.

   0

   0
 2. 😀

  Pozitivna vijest koja dokazuje da iz svakog problema ima izlaza – samo treba otvoriti cetvorostruke i oci i usi! 😀

  To da se sa grbace skida elektrodistribucija je samo bonus. 🙂

  Ovakva se postrojenja daju umreziti sto daje dodatnu sigurnost isporuke elektricne energije. 🙂

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime