Dok se u ostatku Hercegovine trguje, Konjic orijentisan na industrijsku proizvodnju

0
4

 

Konjić – Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pojedine općine nastoje razvojem izvozno orijentisane proizvodnje premostiti privredne probleme. Općina Konjic je jedna od takvih općina i u njoj egzistira oko 430 preduzeća u kojima je zaposleno 4.600 radnika. Iako je nezaposlenost u ovom gradu velika, jer je na birou oko 4.000 građana, direktor Razvojne agencije “Prvi korak” iz Konjica Derviš Dizdarević kaže da prostora za napredak ima mnogo, piše “Faktor”.
Nosioci privrede

Dizdarević kaže da u Konjicu postoje dvije industrijske zone, a planu je još nekoliko poslovnih zona.

– U metaloprerađivačkom sektoru radi oko 2.200 radnika, a samo u “Igmanu” njih oko 1.200. Tu je i firma “Graewe Tadiv”, čiji je vlasnik Nijemac u kojoj je zaposleno oko 220 radnika a proizvode razne vrste vijaka. Preduzeće “Valjčići” trenutno je u vlasništvu Amerikanaca i proizvodi razne valjčiće za ležajeve i izvoze ih na strana tržišta – naveo je Dizdarević.

Spomenuo je i kompaniju “Sur-Tec Eurosjaj” koja je u snažnoj ekspanziji posljednje dvije godine i u njoj je trenutno zaposleno oko 260 radnika, a bavi se površinskom zaštitom metala i proizvodnjom hemijskih preparata za zaštitu metala.

Stimulacija izvoza

Govoreći o problemima, Dizdarević kaže da, s obzirom na izvoznu orijentaciju firmi, tamošnja privreda traži niže poreze i doprinose, te povećanje stimulacija za izvoz kako bi se naša preduzeća lakše nosila na svjetskom tržištu sa inostranom konkurencijom.

U Konjic je stigla ograničena pomoć kantonalnih i federalnih vlasti, navodi on. Dodaje i da kompanije traže specijaliziranu radnu snagu, i zbog nedostatka iste, provode se programi prekvalifikacije radnika u kojima učestvuje i agencija “Prvi korak”.

Lideri u HNK

Iako Hercegovačko-neretvanski kanton prati reputacija “trgovačkog kantona”, zbog velikog broja uvozno orijentiranih trgovačkih firmi, Konjic je sušta suprotnost od toga.

Derviš Dizdarević kaže da se ova općina orijentirana na proizvodnju i izvoz.

– Konjic se sigurno nalazi među prve tri ili četiri općine u Federaciji BiH po industrijskoj proizvodnji. Nakon Tešnja, Goražda, Konjic je vjerovatno treći u FBiH, a svakako smo lideri u HNK – rekao je Derviš Dizdarević, a piše “Faktor”.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime