Dogovorena raspodjela 100 miliona KM dobiti od Elektroprenosa

0
28

dogovorena-raspodjela-100-miliona-km-dobiti-od-elektroprenosaSarajevo – Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić izjavio je Srni da je zadovoljan današnjim sastankom sa predstavnicima Evropske komisije i Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu u Bruxellesu u vezi sa “Elektroprenosom BiH”, na kojem je dogovorena raspodjela dobiti i investicije ovog preduzeća.

“Dobit je akumulirani prihod, kako smo to nazvali, do visine 100 miliona KM i on se, nakon usvajanja zakona na nivou BiH, može dijeliti između dioničara”, rekao je Nikšić u telefonskoj izjavi Srni iz Brisela.

Govoreći o investicijama “Elektroprenosa”, Nikšić je naglasio da su eksperti Evropske komisije pozvani da zajedno sa predstavnicima Republike Srpske i FBiH učestvuju u izradi investicionih planova.

“Dogovor je da do 10. februara dostavimo plan investicija njihovom Sekretarijatu, koji bi do kraja februara trabalo da iznese svoje stavove u odnosu na taj nacrt plana investicija. Nakon toga možemo usvojiti konačno plan investicija ‘Elektroprenosa’ na desetogodišnjem, odnosno trogodišnjem nivou”, dodao je Nikšić.

Federalni premijer konstatovao je da bi to trebalo da dovede do kvalitetnih ulaganja u elektroprenosnu mrežu u BiH.

Nikšić je iskazao zadovoljstvo i tokom samog sastanka. “Mislim da je ovo jedna nova atmosfera koja ide od BiH, odnosno entitetskih vlada prema Evropskoj komisiji, jer su bili u prilici da vide atmosferu razgovaranja, dogovaranja i izvršavanja obaveza preuzetih u novembru 2013. godine, kada su resorni ministri dogovorili pravce djelovanja sa Evropskom komisijom u vezi sa ‘Elektroprenosom”, istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku konstatovano je da su vlade Republike Srpske i FBiH postupile po dogovorenim principima.

“Onim što je urađeno na posljednjoj skupštini dioničara i razvojem situacije oko ‘Elektroprenosa’ pokazali smo ozbiljnost”, ocijenio je Nikšić.

On je kritikovao stvaranje medijske slike da je entitetskim vladama samo cilj da uzmu novac od “Elektroprenosa”.

“Pokazalo se da to nije bio prevashodni cilj ni premijera ni resornih ministara i da smo pokrenuli aktivnosti da nakon sedam godina ta vrlo bitna javna kompanija preuzme svoju ulogu i funkciju u punom kapacitetu”, istakao je Nikšić.

On je napomenuo da na sastanku nije bilo nikakvih uslovljavanja. “Predstavnici Evropske komisije prepoznali su i pohvalili ono što radimo na nivou dvije vlade i dva resorna ministarstva, odnosno da nam nije cilj da jedni druge varamo nego da realizujemo ono što smo se dogovorili”, dodao je Nikšić.

Sastanku u Bruxellesu prisustvovali su i premijer Srpske Željka Cvijanović, ministar privrede, energetike i razvoja Srpske Željko Kovačević, generalni direktor “Elektroprenosa BiH” Mato Žarić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime