Dogovor Općine i Sarajevogasa: Čeka se upotrebna dozvola za naselja u Starom Gradu

0
2

Izvršena kontrola mreže

Sarajevo – Zahvaljujući dogovoru Općine Stari Grad i Sarajevogasa, te pravovremenom izdavanju naknadne urbanističke saglasnosti, skoro 20 kilometara gasne mreže u Starom Gradu, bit će legalizovano i dobiti upotrebnu dozvolu.

Tim povodom, Nihada Glamoč, generalna direktorica ove firme, i Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor za poslove razvoja, posjetili su Općinu Stari Grad, gdje ih je primio načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Tehnički prijem

Prvi sastanak povodom realizacije ovog projekta održan je krajem prošle godine, a do danas je izvršena kontrola kompletne mreže u naseljima Vratnik, Kovači, Medrese i Sumbuluša, gdje je konstatovano da je mreža u upotrebi, te će se pokrenuti procedura tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole, a kompletan projekat trebao bi biti okončan za dva do tri mjeseca. Radi se o gasnoj mreži koja je u ovim dijelovima grada izgrađena u ratnom periodu u okviru projekta Grijanje opkoljenog Sarajeva. Prema riječima Mehmedalije Sijarića, izvršnog direktora Sarajevogasa, bio je to veoma težak period.

– Kako bismo našim građanima obezbijedili grijanje počeli smo radove na izgradnji nove mreže. Po danu je bilo previše opasno raditi, pa su građani kopali noću. Čak i u najnepristupačnijim dijelovima Starog Grada tada smo postavili gasnu mrežu i ona je i danas u upotrebi, prisjetio se Sijarić. U tom ratnom periodu izgrađeno je skoro 20 kilometara gasne mreže i više od 5.000 individualnih priključaka.

Saradnja

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je Općina Stari Grad prva prepoznala potrebu realizacije ovog projekta legalizacije gasne mreže, te su odmah nakon prvog sastanka uključene sve nadležne službe kako bi se odmah djelovalo.

– Krajem prošle godine smo se dogovorili i izdali potrebna odobrenja za građenje, a time smo realizovali prvu, najvažniju fazu ovog projekta, kazao je Hadžibajrić. Direktorica firme Sarajevogas Nihada Glamoč kazala je da će projekat biti nastavljen u dijelu naselja Bistrik, Sedrenik i Gazin Han.

– Ovo je za nas jako bitan projekat i drago nam je što smo naišli na razumijevanje u Općini Stari Grad koja je prepoznala značaj. Nadam se da će ovaj primjer otvoriti mogućnosti saradnje i sa drugim općinama, kazala je Glamoč.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime