Đogatoviću ponovo šest godina zatvora za zločin počinjen u Donjem Vakufu

0
3

Đogatoviću ponovo šest godina zatvora za zločin počinjen u Donjem Vakufu

Donji Vakuf – Kantonalni sud u Novom Travniku nakon obnovljenog suđenje osudio je Iliju Đogatovića na šest godina zatvora za zločin počinjen u Donjem Vakufu, piše BIRN.

Đogatović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) osuđen je da je zajedno sa Čedom Fonjgom 11. juna 1992. na lokalitetu Ivankine njive nadomak Čehajića (općina Donji Vakuf) zaustavio civile Bakira Mustaficu i Sulejmana Šutkovića, koji su htjeli napustiti taj teritorij.

Nakon što su ih uputili preko borbene linije u mjestu Čehajići, Đogatović i Fonjg su pucali u njih. Šutković je od zadobijenih rana preminuo, a Mustafica je uspio pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

– Činjenično stanje se nije bitnije promjenilo i mi smo donijeli ovakvu odluku. Mi smo otklonili nedoumice u pogledu saizvršioca i utvrdili da se radilo o osobi Čedo Fonjga. Ništa se bitno nije promjenilo ni u pogledu kazne. U obazloženju ćemo nastojati otkloniti manjkavosti iz predhodnog postupka na koj je ukazao Vrhovni sud Federacije BiH – kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Darmin Avdić.

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku protekle sedmice je ponovljen postupak protiv Ilije Đogatovića nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo šestogodišnju kaznu za zločin počinjen 1992. na području Donjeg Vakufa.

U ponovljenom postupku saslušna su dva svjedoka, Bakir Mustafica i Mensur Šutković.

Đogatović nije prisustvovao izricanju presude. Njegova braniteljica Branka Praljak potvrdila je da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH na ovu presudu jer smatra da nisu otklonjene sve manjkavosti i nedoumice iz predhodno vođenog postupka.

Predstavnici Kantonalnog tužilaštva Travnik nisu prisustvovali izricanju presude jer zbog ušteda i ekonomičnosti ne prisustvuju niti jednom izricanju presude pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime