Dodjeljuje se koncesija za izgradnju male hidrocentrale Tribija u Varešu

0
0

Vareš – Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Zenica raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos male hidroelektrane Tribija na rijeci Tribiji, na području općine Vareš, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Male hidroelektrana “Tribija” biće snage 961 kW, moguće godišnje proizvodnje 3359,3 MWh.

“Koncesija se dodjeljuje na 30 godina, računajući početak koncesije od dana početka korištenja koncesije, odnosno početka proizvodnje električne energije, ali ne duže od dvije godine od dana zaključenja Ugovora o koncesiji”, naglašeno je u javnom pozivu Ministarstva.

Ponuđač je obavezan izraditi i uz ponudu dostaviti Studiju o ekonomskoj opravdanosti koncesije sa procjenom u cilju zaštite okoliša i Idejni projekat male hidroelektrane.U Studiji i Idejnom projektu trebaju biti definisani svi tehnički parametri i data procjena cijene koštanja objekta uz obavezu iskazivanja specifičnih investicija u KM/kWh i proračuna opravdanosti građenja.

Koncesija će se dodijeliti prema D.B.O.T. sistemu (Design, Build, Opreate, Transfer- Projektuj, Izgradi, Upravljaj, Prenesi), a uključuje: izradu projektne dokumentacije, finansiranje svih nabavki i nadoknada koje se tiču izgradnje MHE, prikupljanje i realizacija obaveza prema izdatim dozvolama i sporazumima, izgradnju MHE sa odgovarajućim objektima, probni rad, komercijalni rad tokom perioda koncesije (start komercijalnog pogona treba biti 24 mjeseca od potpisa Ugovora za koncesiju), prenos objekata nakon isteka perioda koncesije.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime