Dodjeljuje se koncesija za izgradnju male hidrocentrale Kamenolom u Zenici

0
22

mini hidrocentralaZenica – Komisija za koncesije Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona raspisala je javni poziv za dodjelu koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos male hidroelektrane Kamenolom snage 95 kW na magistralnom cjevovodu DN 500 vodozahvata Kasapovići – rezervoar Crkvice na području Općine Zenica, saznaje eKapija.ba.

Koncesija se daje na 30 godina, a ponuđač je obavezan izraditi i uz ponudu dostaviti idejni projekat male hidrocentrale i studiju o ekonomskoj opravdanosti koncesije sa procjenom u cilju zaštite okoliša.

U Studiji i Idejnom projektu trebaju biti definisani svi tehnički parametri i data procjena cijene koštanja objekta uz obavezu iskazivanja specifičnih investicija u KM/kWh i proračun opravdanosti građenja.

Pravo učešća na ovom javnom natječaju pod jednakim uvjetima imaju domaća i strana pravna lica, osnovana ili registrovana u skladu sa zakonima Federacije BiH.

Minimalni iznos tekuće koncesione naknade je 5% od ukupnog prihoda male hidroelektrane, a minimalni iznos jednokratne koncesione naknade je 6.000 KM.

Kod ponuda će se vrednovati i učešće domaćih privrednih subjekata u izvođenju radova.

Koncesija će se dodijeliti prema D.B.O.T. sistemu (Design, Build, Opreate, Transfer- Projektuj, Izgradi, Upravljaj, Prenesi). Ona uključuje izradu projektne dokumentacije, finansiranje svih nabavki i nadoknada koje se tiču izgradnje MHE, prikupljanje i realizacija obaveza prema izdatim dozvolama i sporazumima, izgradnju MHE sa odgovarajućim objektima, probni rad, komercijalni rad tokom perioda koncesije (start komercijalnog pogona treba biti 24 mjeseca od potpisa Ugovora za koncesiju) i prenos objekata nakon isteka perioda koncesije.

Rok za dostavljane ponuda je 30 dana od dana objavljivanja oglasa.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime