Dodikove provokacije: BiH kao država ne postoji, bilo bi dobro da Kusturica bude na čelu Trebinja

1
6

307942_1Banja Luka – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Savez za promjene krenuo u “rikverc” čim je došao na vlast u Sarajevo, a načinom rada u institucijama na nivou BiH njegovi predstavnici izdali su sebe, one koji su ih slušali, koji su glasali za njih i institucije Republike Srpske. 

Dodik je istakao da svako jačanje nelegalnih institucija BiH, pa i onih legalnih koje su mimo interesa Republike Srpske i srpskog naroda, treba tretirati izdajom i da se to ne može drugačije nazvati.

– To nije teška riječ, već blaga u smislu da narod shvati o čemu se tu radi. Izdaja je teška riječ samo za one koji čine izdaju, jer se kvalifikuju na način na koji zaslužuju. Nema druge riječi za ono što podrazumijeva upravo to što čini ‘savez za rikverc’, jer je više od 36 aktivnosti koje su do sada proveli bilo usmjereno ka jačanju uloge organa BiH i podređivanju Republike Srpske – istakao je Dodik za trebinjsku Herceg televiziju.

“Savez za rikverc” je vratio ulogu Suda i Tužilaštva

On je rekao da to nije dejtonski projekat, već projekat međunarodne zajednice.

– Ako ste za to da prihvatite ono što vam nameće međunarodna zajednica, a odričete se onoga što ste pričali da ćete uraditi kada dođete na vlast – jasno je koga ste izdali – ističe Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je “savez za rikverc” Republiku Srpsku, koja je imala dominantnu ulogu u BiH, vratio na poziciju prije 2006. godine, te da je ona sada postala objekat intervencionizma stranaca i afirmisanja značaja nelegalnih institucija u BiH.

– ‘Savez za rikverc’ je vratio ulogu Suda i Tužilaštva tvrdeći da oni navodno treba da se obračunaju s kriminalom i korupcijom i to samo pričaju godinu dana i zloupotrebljavaju institucije. To je taj ‘rikverc’. U koalicionom aranžmanu SDA i SDS-a dogovoreno je jačanje pravosuđa u BiH, zbog čega sada u Sarajevu imamo situaciju ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’ – istakao je Dodik.

On je upitao kako je moguće da skoro bez reakcije javnosti ostane pojava plana rušenja institucija Republike Srpske u pet tačaka koji predviđa rušenje institucija – predsjednika, parlamenta, Vlade, policije i RTRS-a, a nakon tog i informacija da Džordž Soroš za to osigurava novac.

– Taj novac već ulazi u neke nevladine organizacije, a lider NDP-a Dragan Čavić najavljuje da će svim raspoloživim sredstvima, što podrazumijeva ulicu, rušiti vlast u RS-u koju oni nazivaju režimom i diktaturom. Koji režim i diktatura, pa ja nemam ni vojsku, ni tajnu policiju… – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Čavić je na jednom sastanku u prostorijama bivšeg preduzeća “Metal” sa svojim istomišljenicima razgovarao o tome kako treba ići na ulicu i rušiti vlast, pa su mu rekli da je moguće da padnu mrtve glave, na što je on odgovorio “pa šta i ako padnu”.

Čavić nije dobio legitimitet na izborima

– To je on rekao, Dragan Čavić, a ne ja. Treba li nama takva Republika Srpska ili Republika koja će otići na izbore i na izborima dati legitimitet? Isti taj Čavić nije dobio legitimitet na izborima u RS-u, niti da RS predstavlja na nivou BiH. Legitimitet nije dobio ni taj ‘savez za rikverc’, pa su počeli izmišljati razne takozvane afere – napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da su opozicionari aferom nazvali i prelazak dva poslanika iz njihovog tabora u parlamentarnu većinu, i to im je strašno, a to što su Adam Šukalo i njegov jedan poslanik napustili DNS i prešli u “savez za rikverc” je za njih pošteno.

– Koji su to kriteriji za istu pojavu? Jedne satanizuju, a druge smatraju vrhuncem uspjeha. Uspjeh je za njih što je Šukalo s 270 glasova prešao u njihov tabor, a za to su mu obećali da će biti drugi na kompenzacionoj listi na sljedećim izborima. I to je politički korektno, a nije korektno kada neko drugi pređe iz vašeg tabora!? – rekao je Dodik.

On je dodao da opoziciji u RS-u nisu legitimni ni Vlada ni parlament iako u skupštinskoj većini ima 45 do 49 poslanika.

– To je komotna većina, a oni za nju kažu da nije legitimna. Njima ništa nije legitimno – dodao je Dodik.

Govoreći o mogućnosti prijevremenih izbora u BiH i da li bi oni nešto riješili i činjenici da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić prvi put najavio da će mu “izaći na crtu”, Dodik je rekao da ti izbori ne bi ništa riješili, te da je Bosić čovjek koji je isfrustriranog karaktera zbog silnih političkih poraza koje je SDS doživio od SNSD-a i od samog Milorada Dodika, koji je voljom naroda opstao i nikada to nije branio nikakvom silom.

On je naglasio da ne mrzi Mladena Bosića, lidera SDS-a, već samo ukazuje na propast politike koju on vodi.

Vučurević je upropastio život u Trebinju

Na pitanje da prokomentariše sve češće navode da se protiv njega vode istrage, Dodik je rekao da je jedina istina da Milorad Dodik nema nijednu presudu za bilo koje krivično djelo.

– Ako je iko istražen i ispitan onda je to Milorad Dodik i nigdje nije bilo elemenata za istragu. Vi imate gradonačelnika Trebinja čiji je najbliži saradnik naručio ubistvo mladića, i sad ja treba da odgovaram na pitanja takvog gradonačelnika umjesto da on odgovara na nečija pitanja – rekao je Dodik.

Govoreći o činjenici da u Trebinje rijetko dolazi protokolarno i da se ne sastaje s gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem, Dodik je rekao da nema razloga da se sastaje s ljudima “koji nemaju ni početnu političku artikulaciju”.

– Mislim da je on upropastio sav javni i društveni život u ovom gradu. Nama je stalo do Trebinja jer smo od početka imali strateški pristup i ovom gradu i Hercegovini jer je ovaj kraj veoma važan za Republiku Srpsku. Mi rješavamo mnoga pitanja koja su od značaja za Hercegovinu, gradili smo i gradit ćemo i dalje, a nikada nismo odustali ni od izgradnje aerodroma. Imamo neko rješenje na vidiku i realizovat ćemo i taj projekat – rekao je Dodik.

Što se tiče predstojećih lokalnih izbora, Dodik je rekao da SNSD ima namjeru da bude na strani pobjednika i na toj strani će okupiti mnoge političke partije, subjekte, ličnosti i koalicione potencijale da ljudi na čijoj su strani dobiju podršku.

– Još ćemo vidjeti koga ćemo kandidovati. Odlična stvar za pozicioniranje i kapacitiranje Trebinja i jedne njegove nove dimenzije bila bi da jedan čovjek i jedno ime i prezime kao što je Emir Kusturica bude na čelu grada Trebinja. To bi bila vijest koja bi obišla svijet, a Trebinje bi bilo na stupcima tih vijesti – rekao je Dodik.

RS potpuno prevarena politikom stranaca u BiH

Na pitanje da li bi kandidat mogao da bude generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, Dodik je rekao da je on jedan ortodoksni Trebinjac, čovjek koji je pripadnik svog grada, ali koji pokazuje dovoljnu širinu da ga prihvate svi u RS-u.

– Još ćemo vidjeti ko će biti kandidat, ali će lokalni izbori definitivno razriješiti politički konflikt između onoga što je sadašnja vlast u Republici Srpskoj i onoga što je opozicija. Dat ćemo najbolju moguću ponudu ovom gradu jer ovaj grad volim i u njemu smo pokazali šta možemo. S Vučurevićem ovaj grad ne može nigdje i kada bi tu političku ljušturu u obliku sadašnjeg gradonačelnika ponovo izabrali to bi bio mazohistički samoubilački čin Trebinja u političkom smislu – ocijenio je Dodik, dodavši da će on u svakom slučaju poštovati izborne rezultate.

Dodik je ocijenio da je Republika Srpska potpuno prevarena politikom stranaca u BiH.

– Nekada smo naivno vjerovali u njihovu dobru namjeru, ali ovo je 2016. godina i možemo da konstatujemo da smo prevareni i da odbacujemo i ono za šta smo bili naivno vjerujući u njihove dobre namjere. Sada definitivno znamo da oni nemaju dobre namjere – naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je BiH greška i zabluda međunarodne zajednice, te da je  1995. godine u Dejtonu trebalo da bude stvorena kao savez tri države koje su do sada već mogle da izgrade neki zajednički regionalni okvir koji bi funkcionisao bolje nego što je ovo danas.

On je ponovio da “država BiH” ne postoji, već da BiH čini granica, međunarodno priznanje i člastvo u međunarodnim organizacijama, a sve ostalo i sva vlast je na entitetima.

Dodik je rekao da je BiH sublimat i zajedništvo u kojem se dogovaraju dva entiteta i tri naroda.

– Postoje, znači, dvije strane, a BiH i njene institucije nisu strana po Dejtonskom sporazumu i zato imamo ovu priču o stalnom nametanju nekih rješenja. Republika Srpska ide u Sarajevo kao strana i uvijek može reći dok se neko pitanje ne riješi, kao što je na primjer sada pitanje Ustavnog suda, nijedno drugo neće doći na dnevni red. U BiH nema većine, već samo dvije strane koje moraju da naprave sporazum o bilo kom pitanju na nivou BiH – istakao je Dodik.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime