Dodik: SDA je trajni neprijatelj srpskog naroda

0
33

Image result for dodik

U Banjoj Luci je održana sjednica Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon koje se javnosti obratio predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Dodik je kazao da je razgovarano o aktuelnim temama, a najprioritetnija tačka je, tvrdi, bio koronavirus.

– Mi smo podržali mjere Vlade koje su do sada poduzete. Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnim institucijama i da poštuju mjere – izjavio je Dodik.

Iskazao je vjeru da se institucije entiteta RS mogu izboriti sa širenjem virusa i njegovom suzbijanju.

– Možemo da steknemo kredibilitet i povjerenje stanovništva na ovom planu. Mi smatramo da će koronavirus utjecati na ekonomska kretanja, da će to neminovno dovesti do pada ekonomije, da će se smanjiti likvidnost u privredi, da će očigledno porasti nivo rizičnih kredita koji su već plasirani i da to može dovesti do povećanja kamatnih stopa – ocijenio je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a je podržao formiranje posebnih štabova pri Vladi RS-a, te smatraju da je nephodno da sva javna preduzeća trebaju nastaviti nesmetanu isporuku, bez obzira na kašnjenja u isplatama. Istaknuo je da je potrebno uvesti moratorij na kreditne obaveze, te da od banaka očekuje primjenu mjera koje bi trebala uvesti Agencija za bankarstvo RS-a i da će uvesti povoljne kreditne linije za institucije vlasti.

– Ono što je veoma važno je da je neophodno da nadležni organi poduzmu sve neophodne mjere za osiguravanje stabilnosti tržišta medicinskih proizvoda i roba široke potrošnje – kazao je Dodik.

Ostali zaključci se odnose na stanje u BiH, a u tom kontekstu je izdvojio odluku o smjeni i imenovanju članova Centralne izborne komisije (CIK). SDS i PDP je optužio da su djelovali po nalogu SDA.

– Blokiran je izbor direktora SIPA-e, u pogledu organa centralne banke postoji organiziran zastoj odlučivanja, tako da je došlo do toga da nema Srba u Centralnoj banci – naveo je Dodik.

Govoreći o smjeni članova CIK-a, Dodik je kazao da će biti neophodno obaviti raspravu u Narodnoj skupštini RS-a, čiji se zaključci o neučešću u donošenju odluka na državnom nivou, ocijenio je, ne poštuju.

– SDA, koristeći pogodnost SDS-a i PDP-a, njihovih politika, upravo ide na eliminaciju bilo kakvih osnova za mogući razgovor. Ovo je politika koja ide za tim da se srpskom i hrvatskom narodu onemogući adekvatno predstavljanje – izjavio je predsjednik SNSD-a.

SDS i PDP, tvrdi, nisu predstavnici srpskog naroda na državnom nivou, a SDA je optužio da učešće u institucijama vlasti nudi nelegitimnim predstavnicima. Šefa Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Adila Osmanovića je nazvao “šefom zastupnika SDS-a i PDP-a”.

– Ovo je besraman dokaz o njihovom ponašanju. SDS i PDP smatraju da je ovo neka njihova pobjeda. Ne vidimo gdje je ovdje pobjeda. PDP i SDS su u prošlom mandatu bili u vlasti, imali su priliku da uređuju izborni proces i nisu to učinili.– kazao je Dodik.

Dodao je da je SNSD bio žrtva neregularnosti ranijih izbornih procesa, a u tom kontekstu je dodao da su glasovi iz inostranstva uvijek išli na štetu SNSD-a. Zvaničnike PDP-a i SDS-a je nazvao “jadnim”, što je posebno fakturisao bivšem ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku.

– Slučajno smo saznali šta je radio Sven Alkalaj predlažući Harisa Silajdžića u Ujedinjenim nacijama u komisiju za dodjelu nagrade Nelson Mandela. Želim da vas obavijestim da na bazi mog pisma koje sam uputio zemljama, da su one to shvatile ozbiljno i da danas nema kandidature i da to više nije održiva kandidatura – tvrdi Dodik.

Ocijenio je da su SDS i PDP iza sebe ostavili samo štetu za entitet RS, a najavio je da će blokade rada državnih institucija biti nastavljene.

– Njhova izdajnička politika mjerena je sa najvećim srpskim nacionalnim izdajama u historiji i veoma su uporedive sa onim iz Drugog svjetskog rata – izjavio je Dodik, nazivajući SDA “trajnim neprijateljem srpskog naroda”.

Najavio je i usvajanje novog Poslovnika Narodne skupštine RS-a, te je kazao da nije zadovoljan stepenom realizacije politika u vezi s revizijom diploma.

– Smatramo da treba zatvoriti sve one fakultete koji učestvuju u tome da se na nelegitiman način daju diplome – poručio je Dodik.

Izvor: saff.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime