Dodik ruši ustavni poredak, OHR šuti

0
1

dodik-za-izrezat-660x330BiH – Nakon što mu je iz Washingtona i Berlina, preko posebnih kanala, poručeno da nikakve promjene granica Bosne i Hercegovine neće biti, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, krenuo je prečicom do ostvarenja svog cilja – nestanka BiH i samostalne Republike Srpske.

Ne prelazi “crvenu crtu”

– Najbolja je reforma da se mirno raziđemo i da se naprave tri države  – “Republika Srpska”, “Bosna” i “Herceg Bosna”. To je najbolje za Europu, za Bosnu i svakog čovjeka koji ovdje živi – priopćio je Dodik preko Zagreba i objasnio:

– Jedina šansa je da se BiH podijeli na tri države koje bi mogle zajedničkim tijelima ustupiti određene nadležnosti kroz konfederalni odnos. Imali bismo potpunu liberalizaciju ekonomije, ljudi i ideja, a da svatko na svom području odlučuje sam o sebi.
Jedno je sigurno – Dodik ne bi izišao s ovim zahtjevom bez prethodnih konzultacija u nekim dijelovima međunarodne zajednice, a s kojim, uskoro bi se moglo preciznije znati. Inače, zbog njegovih stalnih napada na međunarodnu zajednicu i OHR, u javnosti se stvorila slika da je jedini bh. političar koji smije ratovati sa strancima, čak i sa SAD-om i Njemačkom i nitko mu ništa ne može. Kada se pažljivije analiziraju ti njegovi napadi i ono što se nakon njih događa, jasno je da Dodik nikad ne prelazi “crvenu crtu” čime sebe najbolje štiti i održava na vlasti.

Kontrolirani kaos izazvan prosvjedima građana u Federaciji iskoristio je da pošalje ovu “uputu” kao jedino rješenje za političku i ekonomsku krizu u državi. Njegova priča o uspostavi države kao konfederacije nikako se ne može prihvatiti kao još jedna iz arsenala njegovih poznatih retorika i još manje se smije preko nje prijeći. Zato i čudi šutnja političkih stranaka. Treba podvući da je jedino Stranka pravde i povjerenja (SPP), čiji je predsjednik Živko Budimir, oštro reagirala – odbacila je Dodikove prijetnje i izjave ocijenivši ih kao “prizivanje sukoba između Bošnjaka i Hrvata kako se ne bi pričalo o genocidnoj Republici Srpskoj što je presudio i Haaški sud”.

Na zahtjev za mirnim razlazom i formiranjem tri države nije reagirao ni OHR koji je jedini vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma. Ovo utoliko više što Dodik  ovim izravno ruši Daytonski mirovni sporazum, a time i ustavni poredak države. Iz toga proizlazi da mu zaklinjanje u Daytonski sporazum i inzistiranje na njegovoj provedbi bez ostatka služi za jednokratnu uporabu usuglašenu s osobnim, interesima stranke i nekih vanjskih zaštitnika i pomagača.

Opasna šutnja i posljedice

Šutnja OHR-a i visokog predstavnika Valentina Inzka, ali i Vijeća za provedbu mira (PIC), odmah je izazvala komentare u stilu “nije nemoguće da se podjela BiH na tri države dogodi”. Iz njih proizlaze i priče koje se mogu čuti u ozbiljnim političkim krugovima, ali i jednom, istina manjem, dijelu međunarodne zajednice, da je paljevina zgrade Predsjedništva BiH i zgrada nekoliko županijskih vlada tijekom klasnih prosvjeda građana, u izravnoj funkciji onoga što se BiH iza brda valja?!

Zašto Dodik traži konfederalnu BiH sastavljenu od tri države kojima je on već dao i imena? Lako je to dokučiti kada se zna da je konfederacija savez samostalnih država. Pri tome svaka od država koje su se udružile u zajednicu sklapanjem međudržavnih ugovora ima pravo na samoopredjeljenje. Prema međunarodnom pravu, to znači da svaka država ponaosob može potpuno samostalno donijeti odluku o odcjepljenju bez obzira na volju drugih s kojima je u zajednici.

Ne treba smetnuti da već mjesecima dolaze poruke pojedinaca s raznih strana svijeta, koji ovdje odmah budu predstavljeni kao vrhunski svjetski politički analitičari, po kojima se BiH treba ugledati na Švicarsku i primijeniti njezino unutarnje uređenje. Pri tome se prešućuje da je Švicarska zapravo federacija iako u svom nazivu ima termin “konfederacija”. Prema važećem Ustavu iz 1999. godine, konstitutivni činitelji te države su švicarsko građanstvo i kantoni. Građani su oni koji posjeduju švicarsko državljanstvo, a osnova građanstva je princip prebivališta, a ne princip pripadanje etničkoj zajednici.

U najkraćem, zagovaranje konfederacije, odnosno podjele BiH na srpsku, hrvatsku i bošnjačku državu, najlakši je i najbrži put za nestanak Bosne i Hercegovine. S obzirom da je Dodik ogradio svoje srpsko područje, entitet Republika Srpska, jasno je da bi prihvaćanjem njegovog zahtjeva došlo do neizbježnog sukoba između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji s nesagledivim posljedicama što njemu odgovara i poslužilo bi mu kao novi dokaz Europi i SAD-u da je BiH neodrživa država.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime