Dodik: RS će 2018. raspisati referendum ako joj se ne vrate nadležnosti

0
3

150425042.2_xlBanja Luka  ̶  Novi/stari predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas po završetku petog kongresa ove stranke da će Republika Srpska u 2018. godini raspisati referendum o samostalnosti ukoliko se RS-u do tada ne vrate nadležnosti koje su propisane Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

“Mi ne dovodimo u pitanje ovlaštenja definisana Ustavom BiH, sporimo samo ono što se ne nalazi u Ustavu BiH, a što je nametnula sila visokog predstavnika kao što je Sud BiH, Tužilaštvo BiH i prisustvo stranaca u Ustavnom sudu BiH. Ova država mora postati dejtonska, a ona sada to nije”, kazao je Dodik.

SNSD je jednoglasno usvojio deklaraciju o samostalnoj i slobodnoj RS. Dodik je istakao da ta deklaracija govori o tome da RS želi da gradi sopstveni status unutar BiH.

“Nećemo dozvoliti da dođe do jačanja centralizacije nauštrb RS-a. Naš politički cilj je jasan: Snažna i nezavisna RS”, kazao je Dodik.

Pojasnio je i kako je Igor Radojičić jedna od najvažnijih figura u SNSD-u i da ne postoji nikakav konflikt između njih dvojice. Tako, Radojičić je ponovo izabran za člana glavnog odbora SNSD-a. Dodik je kazao kako je Radojičić glasao za sve odluke i da to predstavlja odgovor na pitanje da li je imao određene kritike na rad i kadrovsku politiku SNSD-a.

Dodik je izrazio žaljenje što novinari nisu mogli da prate rad kongresa naglašavajući da je to protest organizatora.

“Ja nisam znao da ne pratite, a da sam znao pustio bih sve novinare. Mislio sam da imate press sobu iz koje možete pratiti i sada mi je žao što nije tako. Zauzvrat vas sve pozivam na ručak”, izjavio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je čestitao Draganu Čoviću i Fahrudinu Radončiću na reizboru te je dodao da je unutarstranačka stvar činjenica da su bili jedini kandidati na saborima i kongresima stranaka koje vode.

Na kraju, on se osvrnuo i na političku poziciju SNSD-a danas dodajući da je njegova partija najjača u RS-u te među jačim partijama u cijeloj BiH. Od politike, smatra Dodik, zavisi i politički položaj BiH.

“Glavni odbor je dobio 57 posto novih članova, od toga je jedna polovina mladih a druga polovina žena. Taj odnos snaga će kreirati i politiku SNSD-a”, zaključio je Dodik.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime