Dodik priznao da je RS pred kolapsom!

0
1

miloraddodik0Podrinje – Milorad Dodik po prvi put je jasno i glasno rekao da je Republika Srpska potpuno bez para. I da on lično, u ovom trenutku, nema pojma gdje da ih nađe, kako bi se omogućilo servisiranje kredita, koji na naplatu dolaze u idućoj godini.

Dodik je (05.12.) rekao da će Republika Srpska (RS) naći mogućnosti da servisira sve svoje obaveze i dodao da je ključno pitanje na kojem RS trenutno radi restrukturiranje tog duga.

“Naša obaveza u idućoj godini je 500 miliona KM. Mi pokušavamo da nađemo taj novac i da po kreditnim elementima, recimo na 10 godina, naše opterećenje bude 50 miliona KM, a ne kumulativno 500 miliona KM. Sada radimo na tome i obaveze ćemo izmiriti”, poručio je Dodik, prenijela je Srna.

Ovo je dosad najdirektnija izjava da para nema, što implicira da su sasvim mogući crni scenariji u idućoj godini, slični onom koji se odigrao u Grčkoj.

Nije u pitanju samo vraćanje kredita MMF-u, već i ostalim kreditorima (komercijalne banke su kreditirale RS takođe sa cca 200 miliona, a tu su i drugi – Svjetska banka, EIB…).

Najgore od svega je što Dodik nema pojma gdje pare da nađe, a na pragu je godina u kojoj se mora vratiti ne 500 miliona KM, kako on tvrdi, već tačno 561.733.810 KM, odnosno 208.024.725 maraka više nego u 2012. godini.

Spoljni dug je prioritet, što znači da će MMF i Svjetska banka diktirati uslove.

Moglo bi lako doći do prodaje “Elektroprivrede RS” zbog ove situacije. MMF i Svjetska banka će najvjerovatnije tražiti da se “Elektroprivreda RS” (ili njen veći dio) proda, kao uslov da se krediti reprogramiraju.

To se već dešavalo po Istočnoj Evropi (Mađarska, Srbija), Indoneziji, Boliviji…

(buzimiinfo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime