Dodik prijeti istragom, iz 25 udruženja odgovaraju: Nisu to čestitke, već opomena

0
3

dodik-prijeti-udruzenjima-alic-300x224Prijedor, Srebrenica, Bratunac, Zvornik – Predsjednik RS-a Milorad Dodik saopštio je da su nadležne institucije Republike Srpske već poduzele predviđene mjere protiv 25 nevladinih organizacija, a koje su uoči 9. januara, Dana RS-a, na više adresa zvaničnika u tom bh. entitetu uputile razglednice na kojim se nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom rata, ekshumiranih iz masovnih grobnica na teritoriji RS-a.

Cilj ove akcije bio je opomenuti i podsjetiti vlasti u ovom entitetu na, kako su naveli, temelje na kojima je izgrađena Republika Srpska, čiji se dan obilježava 9. januara.

Promocija mržnje

Iako je istakao da ne bi htio da daje bilo kakav značaj ovim porukama, Dodik je ustvrdio da se takvim radnjama omalovažava RS, te da te čestitke dolaze izvan tog bh. entiteta.

– Naravno da je tokom rata bilo stradanja, ali se ovim potencira činjenica da je neko drugi stradao, ali nisu Srbi, kazao je Dodik, i dodao da ovakve čestitke nastoje da omalovaže RS, koji je međunarodno verifikovan.

– Vidljiva je promocija mržnje i netrpeljivosti u tome. Mislim da onaj ko mrzi ima problem, a ne onaj kome je mržnja upućena. S dostojanstvom slavimo Dan RS-a i od toga nećemo odustati, rekao je Dodik, i dodao da niko zbog toga nije ugrožen, a nije siguran da je situacija takva tamo odakle dolaze te “čestitke”.

I delegat u Vijeću naroda RS-a Miroslav Mikeš je naveo da se ne može stvarati država izazivanjem krivičnog djela rasne, nacionalne i vjerske mržnje.

Komentarišući najave o otvaranju istrage o ovom slučaju, predsjednik Fondacije istina, pravda i pomirenje iz Tuzle Sinan Alić poručio je predsjedniku RS-a i nadležnim organima da ne moraju provoditi istragu.

– Ja javno kažem da sam ta adresa koju traže. I kažem da je ovo 9. januara bilo samo početak. Mi nismo slali čestitke, već jasnu opomenu stavljajući pred lice Miloradu Dodiku sve zločine koje su počinili pripadnici vojske i policije RS-a tokom rata. I da kažemo da je Haški tribunal jasno utvrdio da su vojska i policija RS-a odgovorne za genocid. A sve to utemeljeno je 9. januara, koji se danas proslavlja kao Dan RS-a, istakao je Alić.

Naveo je kako je smiješno optužiti autore ovih poruka za govor mržnje i zapitao se da li je “i podsjećanje na žrtve Jasenovca, Dahaua i drugih koncentracionih logora govor mržnje”.

– I pitam Milorada Dodika da li su morbidne kosti Jasenovca, Tomašice i inih masovnih grobnica ili je morbidna politika koja je za to odgovorna i oni koji je podržavaju, kazao je Alić.

Prema njegovim riječima, kada bi danas bilo ko u Njemačkoj slavio datume koji podsjećaju na vrijeme nacizma, Himalaji bi pali i svijet bi se naopako okrenuo.

– U isto vrijeme Dodik to radi. On slavi tu genocidnu politiku i njene utemeljitelje. I zato ćemo sa ovakvim akcijama nastaviti i ubuduće kako bismo podsjećali na sve zločine i sve masovne grobnice koje su ostale kao posljedica minulog rata, zaključio je Alić.

Emir Suljagić, aktivista Koalicije 1. mart, kratko je poručio da ga ne zabrinjavaju prijetnje o istrazi protiv autora razglednica koje su upućene na adrese institucija RS-a u povodu 9. januara.

– Jedino se u paralelnom svijetu Milorada Dodika izražavanje stava suprotnog od njegovog tretira kao krivično djelo. Ali, ja mu poručujem da će on u tom paralelnom svijetu živjeti samo do oktobarskih izbora, istakao je Suljagić.

Brojke ne lažu

Iako Savez logoraša BiH nije učestvovao u pomenutom projektu, predsjednik tog udruženja Jasmin Mešković ističe da se ne može na njihove aktivnosti iz RS-a tako žestoko reagovati, jer je riječ o pravu tih nevladinih organizacija da se bore za istinu i pravdu.

– Oni su još jedini koji ukazuju na počinjene ratne zločine i mislim da je krajnje vrijeme da se struka ozbiljno odredi o ratnim dešavanjima u BiH i da odgovor da li je cijena kojom je sve to plaćeno bila previsoka. U RS-u je u 675 logora ubijeno 30 hiljada civila, 25 hiljada je silovanih osoba i to su podaci koji su potvrđeni na osnovu do sada izrečenih presuda za ratne zločine. I ma koliko neko pokušavao to relativizirati, to su jasni pokazatelji, kazao je Mešković.

(prvimart.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime