Dodik poručio da će papi Franji pričati o ustaškim zločinima nad Srbima

0
35

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će tokom predstojeće zvanične posjete Vatikanu pokušati objasniti poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu.

– To je jedini prostor u svijetu, gdje je bio dječiji logor. Historija prije toga nije zabilježila da je bio koncentracioni logor za djecu. Srpska djeca su tamo skupljana, neka su ubijena, neka prekrštena i nije bilo raseljavanja, tu je bilo – ili si ubijen ili prekršten”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

– Niti ćemo zaboraviti, niti oprostiti, ali sigurno srpski narod nije onaj koji će pokušati da se osveti za to – rekao je Dodik, koji će se sa papom i njegovim državnim sekretarom sastati u petak, 26. aprila.

Dodik je napomenuo da BiH ima ugovorni odnos sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom, ali ne i sa Islamskom zajednicom, jer “oni traže mnogo veća prava”, te istakao da Predsjedništvo BiH neće donijeti odluku kojom bi to prihvatilo.

– Oni pokušavaju da nam nametnu ta pravila, ali Predsjedništvo BiH neće tako odlučiti – poručio je Dodik.

On kaže da će i o tome, vjerovatno, biti razgovarano tokom posjete Vatikanu, kao i o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu jer i sam papa Franjo promoviše snažno saradnju i mir.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime