Dodik otkrio velikosrpski smrtni plan za BiH koji počinje sa realizacijom 2015.godine

0
1

kocic-ustavPiše: Ezher Beganović

Milorad Dodik ovih dana ima brojne predizborne nastupe u medijima. U tim nastupima, osim ponavljanja standardnih parola, on otkriva veoma važne detalje o budućnosti velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini. Tako je Dodik otkrio i detalje planiranih aktivnosti koje treba da počnu naredne, 2015. godine.

Kako prenosi beogradska “Pravda”, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se iduće godine ići na donošenje novog ustava Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Venecijanskom komisijom koja je potvrdila nadležnosti Republike Srpske za pravosuđe. “Mi ćemo to uraditi, bez obzira na konflikte i pokušaje nekih da nas u tome spriječe. Ovo što je na nivou BiH nije ni dejtonski niti ustavno, zbog čega se stvari moraju vraćati u okvire propisa i međunarodnig ugovora”, rekao je Dodik.

Donošenje novog ustava je najvažnija, odnsono posljednja etapa na putu proglašenja nezavisnosti Republike Srpske.

Najvažnije oblasti koje RS želi povratiti i ugraditi u svoj ustav su nezavisnost fiskalnog sistema, nezavisno pravosuđe, suverena nadležnost u energetici, upravljanje granicom i još mnoge druge nadležnosti.

Ako Republika Srpska uspije napraviti ustav, odnosno postigne nezavisnost u fiskalnom, pravosudnom i energetskom sistemu, ako ovlada granicom jasno je da to više neće biti dio Bosne i Hercegovine. RS ne mora zvanično proglasiti nezavisnost, ona bi je de fakto imala sa novim ustavom.

Ovo će biti najveći izazov za Bosnu i Hercegovinu poslije izbora. Uopće nije važno ko će pobijediti na izborima u Republici Srpskoj, odnosno među Srbima, jer svi srpski politiari vode velikosrpsku politiku. Ovo je najvažnije pitanje na koje treba dati odgovor bošnjačka, tj. probosanska politika. Ovo pitanje bi moralo biti najvažnije mjerilo za koga treba glasati na predstojećim izborima. Iako su građani BiH siromašni, znamo da je ekonomsko stanje u državi katastrofalno, međutim ako se ne stane na put velikosrpskoj nemani neće biti Bosne i Hercegovine i siromašnih građana u njoj.

Naravno, strah nas je i pomisliti na istinitu činjenicu da bošnjačka politika nema snage, a ni pameti da se odupre najavljenim velikosrspkim naletima. Šta možemo očekivati od politike koja nije u stanju da se izbori da bošnjačka djeca mogu učiti bosanski jezik u svojoj domini i na svojoj zemlji. Svaki protest Bošnjaka odbije se od korica Ustava Republike Srpske u kojem nema traga bosanskom jeziku. I tu se završe svi pokušaji nemoćnih Bošnjaka. A šta bi tek bilo sutra kada bi Republika Srpska dobila novi ustav, onako kako to planira Milorad Dodik?

(Saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime