Dodik odgovorio ambasadorici Cormack “Republika Srpska je starija od BiH”

3
24

BiH – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormac što je otvoreno saopćila da svih proteklih godina nije bilo iskrene namjere da se očuva izvorni Dejtonski mirovni sporazum, nego da se ide na njegovo ukidanje i unitarizaciju BiH, te poručio da u tom slučaju Srpska ima pravo vratiti svoju državnost koju je unijela u taj međunarodni ugovor. 

DODIK ODGOVORIO AMBASADORICI CORMACK

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska u Daytonski sporazum “unijela svoju državnost, teritoriju, institucije, volju naroda, da se žrtvovala da bi uspostavila mir”.

– Srpska je postojala prije ovakve BiH i starija je od nje ovakve. Srpska, ako neko tvrdi da Dejton treba ukinuti, ima pravo na sve ono što je prije toga imala – svoj teritorij i granicu, svoju graničnu policiju, svoju vojsku, svoje poreze… – istakao je Dodik u intervjuu Srni, ponovivši da Srpska nije za ukidanje Dejtonskog sporazuma, nego za njegovo očuvanje i dosljednu primjenu.

Govoreći o stavovima koje je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormac iznijela u svojoj najnovijoj kolumni – da je zbog članstva u EU potrebna ustavna reforma u BiH, te da je ostvaren prvobitni cilj Dejtona – da okonča rat i da se sada postavlja pitanje njegove uloge danas, Dodik je rekao da je neuobičajeno da ambasador SAD na ovaj način pokazuje svoj odnos prema međunarodnom ugovoru i da je vidljivo da gospođa Cormac ili oni koji su u njeno ime pisali tu kolumnu pokazuju potpuno nepoznavanje stvari “koje seže daleko u politički i pravni diletantizam”.

Njoj vjerojatno nije poznato da postoji konvencija o međunarodnim sporazumima potpisana u Beču, koja govori o tome da se međunarodni sporazumi moraju poštovati i primjenjivati ​​i da u tom pogledu nema nikakve dileme – kaže Dodik.

On je napomenuo da potpisivanje Daytonskog sporazuma nije bilo samo u funkciji mira, što naravno jeste jedna od stvari koja je bila vrlo važna, nego je na taj način uspostavljen i politički sistem u BiH koji je preciziran Ustavom.

Govoreći o tome da oni koji su taj međunarodni mirovni sporazum pisali u SAD nisu očekivali da će on uspjeti u smislu održivosti, američka ambasadorica nam saopštava da je to od početka s američke strane bila prevara, a da smo jedini problem mi Srbi, koji smo uporni da branimo svoju autonomiju i Srpsku – smatra Dodik.

Dodik je ocijenio da Cormack očito želi potpuno razgraditi izvorni Dejton, da nestane Republike Srpske, da nestanu njena prava, a da napravi unitarnu BiH, te upozorio da BiH neće preživjeti ovakve veleposlanike koji ne poštuju međunarodne ugovore.

– Ona nema pojma gdje je došla … Konačno bi nešto trebala pročitati od svega toga da bi mogla razumijeti, ako uopšte može shvatiti, i da se ponaša u skladu s praksom i dokumentima ove zemlje kao što je Ustav, a ne da se na ovakav način pokušava uplesti u unutrašnje stvari jedne zemlje – ističe Dodik.

Dodik napominje da je Cormack od početka prihvatila koncept unitarizacije i da sve što se može čuti od lidera SDA Bakira Izetbegovića može se čuti i od nje – tu nema nikakve razlike.

Prema njegovim riječima, Cormackova će otići iz BiH i postati prošlost kao i mnogi drugi veleposlanici, a mi ćemo ostati suočeni s potrebom da očuvamo Daytonski sporazum po svaku cijenu upravo zbog takvih diplomata poput Kormaka.

– Ipak, hvala joj za saopštenje da su njeni prethodnici u Americi smatrali da je Daytonski sporazum privremen i da ga treba rušiti. Mi smo uvijek mislili da je to najveći uspjeh američke administracije, ne samo u tom vremenu nego i danas, ali očito postoje neke skrivene namjere koje nam je ona saopštila na jedan vrlo otvoren način. I pored razočaranja njenim stavovima, moram joj biti zahvalan što je otvorila oči mnogima koji ne vjeruju da je upravo ono što je ona napisala jedna strateška politika koju smo gledali kod mnogih ambasadora – naveo je Dodik.

Dodik je podsjetio da su svih ovih godina nakon Daytona američki dužnosnici govorili da je Daytonski sporazum definitivni međunarodni ugovor koji se mora poštovati, izrazivši uvjerenje da stavovi Cormackove ipak nisu službeni stavovi SAD.

– Nečuveno je da veleposlanik na ovaj način izlazi u javnost u jednoj zemlji. Da je BiH bilo kakva država ona sigurno i ne bi bila veleposlanik ovdje, ali pošto BiH i nije država, mogu svakakvi veleposlanici biti u njoj… – kaže Dodik, podsjećajući da je Daytonski sporazum kreacija američke administracije i da su osnova za kreiranje Ustava BiH bila ustavna rješenja u SAD, zbog čega čudi što veleposlanik ovako, na posredan način, “pobija” i svoj – Ustav SAD.

Govoreći o protivljenju Cormackove referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, te njenim navodima da je Ustavni sud BiH potvrdio odluku o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Dodik je rekao da je to tačno, ali da je Cormackova propustila da kaže da su četiri od šest domaćih sudija bili protiv te odluke, a da su za nju glasala dva Bošnjaka i tri stranca koji su, kao sudije “pridodati” u Ustavni sud.

– Onda naravno da je odluka bila pet prema četiri. To je politička odluka, a ne pravna, koja nije zasnovana na Ustavu BiH i Dejtonu – napominje Dodik.

On ističe da suština referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH i jeste upravo u tome da se zaustavi prevara i praksa da stranci nameću rješenja u BiH. – Valjda o BiH i treba da se pitamo mi koji živimo u njoj, a ne avanturisti poput ove veleposlanice – kaže Dodik

. Kada je riječ o navodima Cormackove da je uspostava Suda i Tužiteljstva BiH dobila podršku većine delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući i one iz Republike Srpske, Dodik je istakao da ta odluka nije validna jer je donesena uz veliki pritisak visokog predstavnika.

– Još važnije – tu nedostaje sporazum strana u BiH – Srpske i Federacije BiH – što je nužan ustavni uslov da bi se moglo nešto promovisati u parlamentu BiH. Ustav kaže da kad se strane dogovore onda se mogu određene nadležnosti prenijeti na razinu BiH, a tog sporazuma strana u ovom slučaju nema – kaže Dodik.

On je ustvrdio da je Republika Srpska u BiH ušla kao organizovana država sa teritorijom i efektivnom Vladom, narodom koji je volio tu državu koja je imala svoje nadležnosti.

– Mi smo određene žrtve podnijeli potpisujući Daytonski mirovni sporazum i nećemo dozvoliti da nas sad neko prevari. U tom smislu molim svakog Srbina i svakog kome je stalo do Daytonskog mirovnog sporazuma da pročita ove poruke koje nam je ambasador uputio – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu Srni.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime