Dodik o Srbiji i RS: Nisu očekivali ni da se Nemačka ujedini

2
8

Dodik o Srbiji i RS: Nisu očekivali ni da se Nemačka ujedini

Milorad Dodik danas je u Banjaluci održao press konferenciju na kojoj je govorio o rezultatima sastanka sa predstavnicima Srba iz regije, kazavši da se u pojedinim zemljama Srbi nalaze u teškoj situaciji.

Predsjednik Republike Srpske kazao je da se u Sloveniji Srbima ne priznaje status nacionalne manjine, u Hrvatskoj je jasna njihova pozicija, gdje je, kako kaže smanjen broj Srba.  Za Crnu Goru je kazao da postoji identitetski genocid nad Srbima, dok u Makedoniji zatvaraju vladiku, na Kosovu isto tako.

Za BiH je kazao: “U Bosni Srbi imaju svoju državu, sa aspiracijama za njenim ukidanjem”, ocijenio je.

Dodik je kazao da se treba omogućiti poštivanje Ustava BiH, kojeg po njegovom mišljenju krši međunarodna zajednica.

U planu je izrada zajedničke deklaracije koja će biti objavljena u novembru mjesecu, a predsjednik Republike Srpske je kazao da su već krenule žestoke rasprave na tu temu.

“Mislim da je to korisna stvar, da se vidi da nacionalne zajednice nisu napuštene. Tu treba dodati Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku… Vidjet ćemo šta su izazovi s kojima se suočava srpska nacionalna zajednica. Srbi su bili narod koji je veoma stradao, a u ovom ratu veoma raseljen”,potcrtao je Dodik.

Tvrdi da se u ovom vijeku treba promovisati nacionalno ujedinjenje gdje je to moguće.

“Republika Srpska i Srbija imaju pravo da se odluče o svom statusu. Naveo sam primjere, gdje su imali Istočnu i Zapadnu Njemačku, koje su ujedinili. Pet godina prije toga niko to nije pretpostavljao. Srbima treba pružiti tu priliku bez namjere da drugima umanjujemo pravo”, kazao je Dodik na press konferenciji.

 

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime