Dodik: Nema konsenzusa oko referenduma o statusu RS-a

0
4

Savez nezavisnih socijaldemokrata ostavio je pitanje referenduma o statusu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska za kasnije, kako se ne bi napravilo podijeljeno društvo u RS-u o tom pitanju, izjavio je u nedjelju predsjednik te stranke i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

On je nakon dvodnevnog savjetovanja predstavnika stranke u Bijeljini pojsanio kako će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu RS-a u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uvjeti za njegovo održavanje, prenosi Fena.

“Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru RS-a, jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus na bilo kom pitanju sa strankama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati”, naveo je Dodik.

Kaže kako će SNSD i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati izgraditi konsenzus u RS-u po tom pitanju.

‘Izvorni Dejtonski sporazum’

Naveo je kako je stranka imala obavezu na savjetovanju se osvrnuti i na odluku Sabora, koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili procijeniti uvjeti za moguće održavanje referenduma o statusu RS-a u 2018. godini.

“Nemoguće je izgraditi konsenzus sa Srpskom demokratskom strankom, koja to ne želi, ne želi samostalnost RS-a, Partija demokratskog progresa ne želi samostalnost RS-a, [predsjednik Narodne demokratske partije Dragan] Čavić ne želi samostalnost RS-a… ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti, tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane”, ustvrdio je Dodik.

Ponovio je kako je programski cilj SNSD-a da se Bosnea i Hercegovina vrati na izvorni Dejtonski sporazum te da “Bosna i Hercegovina kao izvorno dejtonska može da opstane”.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je kasnije u nedjelju da ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu RS-a, čije je održavanje u 2018. godini odloženo, ne predstavlja akte Narodne skupštine RS-a, nego SNSD-a.

“Pošto se približava 2018. godina, a akti SNSD-a su definisali za tu godinu održavanje referenduma, odnosno statusa RS-a u okviru Bosne i Hercegovine, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je svjestan tih svojih manipulacija i sada mora da nađe razloge zašto neće održati najavljeni referendum o nezavisnosti”, rekao je on.

Govedarica: Prevarantska politika

Govedarica je kazao da “ne postoji taj Srbin koji ne bi želeo da svi Srbi žive u jednoj državi”, ali da, “nažalost, oni sami o tome ne odlučuju i to je jasno i vrapcima na grani”.

“Trenutno u Narodnoj skupštini RS-a imamo dva referenduma koji su bili u jednoj od vrsta procedura – jedan, koji nikada nije objavljen u Službenom glasniku i koji je opet danas, na neki način, aktuelan, makar u polemikama; i drugi, čiji rezultati nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku“, rekao je Govedarica.

On kaže da Dodik “odgovornost za sve te svoje prevare želi da podijeli sa opozicijom, što samo govori o kakvoj prevarantskoj politici je riječ”.

“Da li danas RS, ili Dodik kao njen predsjednik, ima podršku velikih sila po ovom pitanju – Rusije, Srbije, koje su u svakom momentu bile na stanovištu da treba podržati i da podržavaju Dejtonski mirovni sporazum?”, upitao je Govedarica.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime