Dodik nakon sastanka s Čovićem: Špirić neće biti smijenjen, OSA je neprijateljska organizacija

0
6

Mostar – U Mostaru je danas održan sastanak delegacija HDZ-a BiH na čelu sa šefom stranke Draganom Čovićem te delegacijom SNSD-a predvođenom Miloradom Dodikom.

Dodik je nakon sastanka poručio da “nismo zadovoljni onima koji u ime srpskog naroda sjede u Vijeću ministara BiH, oni su manipulatori koji naprosto iz sjednice u sjednicu nanose štetu RS. Vidjeli smo to na primjeru Transportne asocijacije“.

– Nije RS protiv da se usaglasi to, ali smatramo da odluke koje izlaze iz BiH, regionalnog i evropskog karaktera, moraju da budu provedene u proceduru mehanizma koordinacije. Mehanizam koordinacije se mora staviti u funkciju, a vidimo da to neki izbjegavaju to da urade. Neće biti ni Upitnika, ni ničega oko evropskih pitanja, dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije – poručio je Milorad Dodik, lider SNSD-a u obraćanju medijima nakon sastanka s liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Kritike na račun VMBiH

Na pitanje novinara hoće li opstati sadašnji saziv Vijeća ministar  BiH, Dodik je poručio kako je prvog dana htio da ih sruši,“ali vidjet ćemo ako bude većine“.

– Vijeće ministara BiH ne radi svoj posao u skladu s Ustavom, on je pomoćni organ Predsjedništva , pokušaj da se napravi neka druga struktura i to traje godinama. Mi nemamo prigovor za ministre iz hrvatskog naroda, vidimo udruživanje srpskih i bošnjačkih ministara protiv RS-a i značajnog dijela i pozicioniranja hrvatskog naroda u BiH. U tom pogledu je i naša politika. Nemaju nikakvu podršku ni SNSD-a ni RS-a – kazao je Dodik.

Jasno je poručio da su odnosi urušeni u potpunosti.

– Zvizdić se lažno predstavlja i pokušava da modelira stavove koje on misli da treba da uradi. Urušeni su odnosi potpuno. On na međunarodnoj sceni može da govori samo što je stav Vijeća ministara, a ne privatne stvari, što radi sve češće. Izetbegović je izgubio političku snagu i sad preko OSA-e i drugih segmenata sigurnosno-pravnog sistema pokušava da se politički obračunava sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda. Kroz zloupotrebu pravosuđa, doveo je pravosuđe do apsolutnog apsurda – kazao je Dodik.

Čović je nakon sastanka kazao kako su danas precizirali sve što bi trebali na različitim nivoima vlasti raditi da ona bude potpuna, da se u vremenu do izbora vidi praktična saradnja ove dvije stranke u različitim nivoima vlasti pa čak tamo i gdje nema u vlasti ove dvije strane.

– Ovo je najbolji put da stabiliziramo odnose u BiH – istaknuo je Čović. Dodao je da su razgovarali i o radu Parlamentarne skupštine te nižih nivoa vlasti.

– Dotakli smo se tema koje smo prije stavljali sebi za zadatak kao što je funkcioniranje Ustavnog suda. Sve institucije BiH moraju raditi sukladno ustavu da nema paralelnih aktivnosti bez obzira na kojem nivou i od koga bili inicirani, a činjenica je da je sve više takvih aktivnosti – rekao je Čović.

Čović je odgovarajući na pitanje novinara da li će njegov savjetnik Dario Krezić biti sanksionisan zbog slučaja prije pet godina, kazao je da “OSA ne radi svoj posao”.

– OSA ne radi svoj posao i zabrinuti smo jer tu imate parasistem do kraja. Taj parasistem je preko medija plasirao informaciju kako je automobil hrvatskog člana Predsjendništva BiH učestvovao u nesreći, što ja demantujem pet godina. Krezić će biti moj savjetnik dokle god sam ja član Predsjedništva BiH i savjetnik za sigurnost. Taj predmet je za mene završen, ali očito nije za one koji kroz institucije i nacionalistički sistem pokušavaju nanijeti štetu – kazao je Čović.

Dodik je izrazio zadovoljstvo u ime SNSD-a svim sastancima koje su do sada imali.

– Ovo je dobar primjer saradnje i to u kontinuitetu. SNSD i HDZ saradnju pokazuju kroz operativna djelovanja. Želimo podići saradnju na viši nivo i pokrenuti sve segmente zajedničkog djelovanja na svim nivoima. Dok se ta usaglašenost ne postigne, moraju se voditi razgovori u okviru partija i organa – kazao je Dodik.

Dodik protiv OSA-e

Naglasio je da su upravo danas učinili to da se dogovori ko su ljudi koji su na različitim temama i institucijama kontakt osobe i da vode razgovore i dijaloge. Raduje činjenica da ne odustajemo od onoga što je naš strateški interes a to je da BiH djeluje u okviru Ustava i Daytonskog sporazuma – rekao je Dodik.

Kaže kako je potrebno da se riješi nekoliko važnih pitanja za hrvatski narod.

– To je pitanje Izbornog zakona, pitanje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, a tu su i pitanja da se pokušaju nametnuti neki zakoni u Vijeću ministara i da se isključe stavovi RS koji se moraju poštivati kroz djelovanje organa na razini BiH. Što se tiče Izbornog zakona predloženog od HDZ-a, on ima našu podršku jer to poboljšava i poziciju Srba u Federaciji. A zakon je neophodan imajući u vidu prakse preglasavanja – rekao je Dodik i dodao kako BiH ima šansu da uspije i preživi ako dospije u status sistema koji znači da jednom narodu drugi ne mogu birati predstavnike.

Bilo je govora na sastanku i o stanju u Obavještajno sigurnosnoj agenciji (OSA) te zahtjevu za smjenu predsjednika parlamentarne Komisije za nadzor nad OSA-om Nikole Špirića.

– Poručujem vam da neće biti smijenjen. OSA je neprijateljska organizacija koja sve svoje kapacitet usmjerava da razvali institucije ne samo RS-a nego i Srbije. Mi sumnjamo u dobre namjere i zakonito djelovanje te organizacije – kazao je Dodik.

(faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime