Dodik: ‘Kakva Bosna, uđite unutra i vidjećete da nema ničega’

0
9

http://www.avaz.ba/assets/image_cache/690/400/0/assets/uploads/dodik%20bosna.jpg

Banja Luka – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS neće prihvatiti da članovi Predsjedništva BiH budu birani u Parlamentu BiH.

– Jasno je da to nećemo prihvatiti, jer bi Srbi, kao što se desilo Hrvatima, mogli da dobiju člana koga je neko drugi izabrao i koji bi sutra hipotetički mogao da kaže – `Pozivam Tursku u pomoć`. To svakako nećemo dozvoliti“, istakao je Dodik uoči sastanka u Briselu stranačkih lidera i zvaničnika iz BiH, koji je planiran za 1. oktobar.

On je za “Politiku” rekao da većina u Parlamentu BiH iznosi 22 poslanika, a da srpske stranke ne mogu imati više od 14 poslanika, dok ih Bošnjaci  imaju 24.

Dodik je naveo da RS sa pritiscima odavno živi, jer svakog dana dobija novi zahtjev, dok se sasvim otvoreno, pričom o demokratskom uređenju po principu “jedan čovjek-jedan glas”, BiH gura u sve veću blokadu.

“Srbi, a čini mi se ni Hrvati, neće dozvoliti da ih Bošnjaci majorizuju i nadglasavaju”, istakao je predsjednik RS.

Dodik je rekao da prati objavljivanje dokumenata američke CIA-e o ratu u BiH, ali da mu je glavni utisak da je sve ostalo isto, iako je prošlo skoro 20 godina, te da se sjeća da je u razgovorima sa američkim zvaničnikom Sendijem Bergerom bilo napomena da je neko vrijeme razmatrana opcija samostalnosti Republike Srpske i da mu je žao što Berger nije imao veći uticaj u Vašingtonu.

Dodik je naveo da Dejtonski sporazum ima samo jedan nedostatak – što niko sa srpske strane nije tražio da se nakon 20 godina dozvoli građanima da se izjasne da li im odgovara takva država, te dodao da je siguran da bi takav zahtjev bio prihvaćen.

“Propustili smo šansu prije rata. Trebalo je tadašnje rukovodstvo Srbije prvo da zatraži da izađe iz Jugoslavije, da što prije zatraži hitan prijem u NATO i da onda tražimo maksimalna prava za Srbe”, rekao je Dodik, navodeći da bi Srbi imali sasvim drugačiji status kod velikih sila da je tada neko iz Srbije ponudio NATO-u bazu na Kosovu.

Govoreći i situaciji u BiH, Dodik je naveo da je BiH u velikoj krizi, da je to zemlja koja je prazna ljuštura i u kojoj je sve fingirano, te da ta zemlja preživljava samo da bi se trećerazredni međunarodni službenici vježbali na njoj i da bi se regionalna pažnja odvlačila stalnim potenciranjem BiH.

“Kakva Bosna, uđite unutra i vidjećete da nema ničega“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica protiv referenduma o samostalnosti Repubilke Srpske, ali da sve više uviđa da “taj bosanski eksperiment” ne funkcioniše.

“U neformalnim razgovorima čujemo da je Republika Srpska efikasnija, funkcionalnija, ali da ne znaju šta da rade sa drugim dijelom BiH”, naveo je on.

Dodik je rekao da bi on odmah proveo referendum o samostalnosti Republike Srpske, ali da ne želi da se igra sa narodom i državom, te ponovio da bi referendum trebalo da se provede u trenutku kada se steknu svi uslovi i kada međunarodne okolnosti budu povoljnije.

On je istakao  da ima političkih protivnika, kao što su lideri SDS-a Mladen Bosić  i PDP-a Mladen Ivanić, koji ranije nisu smjeli da pomenu ni “r“ od referenduma, a sada pitaju gdje je taj referendum.

“Odgovaram im da se sa referendumom ne igra, da ćemo, kada odlučimo da ga raspišemo, učiniti sve da uspije, ali i da mora da postoji minimum međunarodnih uslova za to”, dodao je Dodik.

Govoreći o proteklom sastanku sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, Dodik je rekao da su uvidjeli da je plan “puzajuće unitarizacije BiH” uperen i protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda.

On je naveo da ne misle samo Hrvati i Srbi da ovakva BiH nije održiva, nego to  misle i Bošnjaci, zbog čega pokušavaju da iskoriste prisustvo međunarodne zajednice da bi dobili drugačiju državu po njihovoj mjeri.

Dodik smatra da je jedini način da BiH preživi da se formira neka vrsta konfederacije tri republike.

“Niko nije zadovoljan BiH, nisu zadovoljni ni stranci, a Hrvati bi bili sretni da se formira  još jedna republika i da BiH bude neka vrsta konfederacije tri republike”, rekao je Dodik.

Komentarišući informacije iz nekih diplomatskih krugova da, poslije Kosova, na dnevni red dolazi BiH kao sljedeći nerazriješeni konflikt, Dodik je rekao da je to čuo, ali da nije tačno da je BiH ostala jedino neriješeno pitanje, jer ni Kosovo još nije riješeno.

“Kako može Kosovo da bude riješeno, ako srpska vlada jasno kaže da nikada neće priznati Kosovo? Kako je to riješeno pitanje Makedonije, gdje je bio popis, pa je prekinut i gdje je još veća kriza nego u BiH“, dodao je Dodik.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime