Dodik i dalje na američkoj “crnoj listi”

1
9

Dodik i dalje na američkoj "crnoj listi"

Naime, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je konsolidiranu listu osoba pod sankcijama ove države.  Riječ je o tehničkom potezu kako bi podaci o osobama koje se nalaze, po različitim osnovama, na “crnoj listi” SAD bili dostupniji i pregledniji, s obzirom da se važeća lista konstantno dopunjuje.

Posljednjih sedmica nekoliko osoba je uvršteno, a na osnovu odluka u vezi sa krizom u Ukrajini, borbom protiv terorizma ili pritiskom na Sjevernu Koreju, na listu onih protiv kojih SAD nameće više vrsta finansijskih i političkih sankcija.

Kada je riječ o sankcijama protiv osoba sa Balkana, a na osnovu ranije predsjedničke izvršne uredbe, nije bilo nikakvih izmjena u posljednjih godinu. Sredinom januara je prošla godina dana od kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na crnu listu i on je i dalje na njoj.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je sredinom prošle godine donio odluku o zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mjere koje je prije 17 godina donio bivši američki predsjednik George W. Bush. Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD-a zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD-a.

Bush je 26. juna 2001. godine donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD-a od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu. Ona predviđa niz pravnih posljedica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi…Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime