Dobri i prijateljski odnosi BiH i Grčke

0
2

Zlatko-LagumdžijaGrčka – Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s predsjednikom Parlamenta Grčke Evangelosom Meimarakisom, koji boravi u uzvratnoj zvaničnoj posjeti. 

 

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Parlamenta Meimarakisa kao i dobrih i prijateljskih odnosa BiH i Republike Grčke. Imajući u vidu da će Grčka početkom naredne godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom, sagovornici su se usaglasili o potrebi oživljavanja “Solunskog plana”, odnosno, provedbi odluke o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana koja je donesena u Solunu 2003. godine. U tom cilju, predsjednik Parlamenta Grčke najavio je održavanje sastanka tokom grčkog predsjedavanja EU.

 

U oblasti ekonomske saradnje, Lagumdžija je potencirao saradnju u okviru Jonsko-jadranske inicijative, u dijelu koji se odnosi na infrastrukturne projekte, naročito na projektu Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) kojim će prirodni gas od Trans-jadranskog gasovoda (TAP) biti transportiran do zemalja Zapadnog Balkana koje su već počele raditi na realizaciji navedenog projekta.

 

Osim ekonomske, projekt ima i strateški značaj i dodatno ojačava saradnju svih zemalja učesnica u projektu.

 

Lagumdžija je predsjednika Parlamenta Meimarakisa ukratko upoznao sa trenutnom situacijom u BiH, kao i razgovorima lidera političkih stranaka o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH” i podsjetio da su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u strateški i prioritetni vanjskopolitički ciljevi BiH.

 

Izrazio je zahvalnost za podršku Grčke evropskim i evroatlantskim integracijama BiH i istaknuo značaj njene daljnje podrške te ukazao na neophodnost većeg angažmana EU u BiH.

 

Predsjednik Parlamenta Meimarakis je ocijenio da je tokom 2013. godine saradnja BiH i Grčke dodatno unaprijeđena i u tom smislu izrazio zadovoljstvo i zbog posjete Lagumdžije Atini u aprilu ove godine.

 

Istaknuo je da Grčka, kao članica Evropske unije i NATO-a, snažno podržava evropske i evroatlantske integracije BiH, što će činiti i u budućnosti i ocijenio da je daljnje napredovanje BiH na putu EU i NATO integracija izuzetno važno u čemu je Grčka spremna pomoći.

 

Predsjednik Parlamenta Meimarakis je, također, izrazio zadovoljstvo zbog saradnje koju dvije države ostvaruju u okvirima brojnih regionalnih inicijativa, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(dnevniavaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime