DOBRE VIJESTI IZ VIJEĆA SIGURNOSTI UN-a: SAD, Velika Britanija i Poljska nakon što su čuli izvještaj BiH ohrabrili Valentina Inzka da koristi BONSKE OVLASTI!

0
58

“Visoki predstavnik je vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva”, kazao je Hickey, naglasivši da se podrška odnosi i na nastavak mandata EUFOR-a.

Predstavnici Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske su na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), nakon što je prezentovan izvještaj o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, visokom predstavniku Valentinu Inzku iskazali otvorenu podršku da koristi bonske ovlasti. Predstavnik Velike Britanije Stephen Hickey je upozorio da je nepoštivanje vladavine prava ključni izazov za BiH i da Vijeće sigurnosti mora ostati fokusirano na situaciju u BiH, te na podršku OHR-u i visokom predstavniku.

“Visoki predstavnik je vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva”, kazao je Hickey, naglasivši da se podrška odnosi i na nastavak mandata EUFOR-a.

Konstatirao je da vlast u BiH još uvijek nije formirana i pozvao političare da prekinu sa razdornom retorikom koja negativno utječe na odnose među narodima, ali i na mir i stabilnost u BiH.

Predstavnik SAD-a Jonathan Cohen je iskazao je također podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovom uredu u BiH.

“Potvrđujemo da opcija korištenja bonskih ovlasti ostaje legitimno pravo visokog predstavnika”, poručio je Cohen.

Pozive na gašenje OHR-a, smatra predstavnik SAD-a, dolaze od onih koji žele destabilizaciju zemlje. Ponovio je da su SAD zabrinute zbog izazova vladavini prava u RS-u, ali i neodržavanja izbora u Mostaru od 2008. godine.

Napomenuo je da BiH ima nekoliko prilika pred sobom da ostvari svoje ciljeve i osnaži svoje veze sa NATO savezom. U tom je kontekstu podsjetio na aktiviranje MAP-a.

“Ohrabrujemo lidere da što prije iskoriste ove prednosti”, istakao je Cohen.

Ambasadorica Poljske pri UN-u Joanna Wronecka je, također, iskazala podršku visokom predstavniku i korištenju bonskih ovlasti.

“Uvođenje rezervnog policijskog sastava u entitetu RS je osnivanje entitetskih oružanih snaga”, kategorična je Wronecka.

Navodi da su stalni pokušaji revidiranja historije neprihvatljivi.

“Odluka RS-a da formira komisiju koja bi trebala ponovo otvoriti pitanje interpretacije događaja u Srebrenici je posljednji takav primjer. Nema prostora za drugačiju interpretaciju”, poručila je Wronecka.

Jedino je predstavnik Rusije Dmitry Polanski kritizirao sadržaj izvještaja visokog predstavnika, napomenuvši da su OHR i njegove bonske ovlasti prepreka za demokratski razvoj zemlje.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime