Doboj: Za odbranu od poplava 25 miliona

0
45

Doboj – Dobojskim vlastima potpuno vezane ruke oko uređenja korita reke Bosne. Muke sa zemljištem koje je dato koncesionarima

DOBOJU treba 25 miliona maraka da bi se u potpunosti zaštitio od poplava poput onih iz maja prošle godine, a tek je obezbeđen i troši se prvi milion od te sume.

Sa 60.000 maraka američkog CRS pre dva meseca rešeno je pitanje rečice Liješanj, koju “optužuju” da je jedan od glavnih krivaca što se grad prošlog maja našao pod vodom. Uređeno je njegovo korito u dužini od 200 metara, do ušća u reku Bosnu, koja je ipak ključni problem u rešavanju vodozaštite grada.

Početkom ovog meseca počeli su i radovi na izgradnji zaštitne barijere kraj magistralnog puta od granice sa Federacijom BiH do mosta prema železničkoj stanici. Duž trase od 2.150 metara postavljaju je betonski blokovi visine jednog matra, koliko je, po proceni, dovoljno da se zadrži potencijalni vodeni talas u narednim povećanim vodostajima. Sredstva od 800.000 maraka obezbedili su Vlada Velike Britanije i Grad Doboj.

Međutim, ovo je samo početak rešavanja kompletnog problema, pa je gradonačelnik Obren Petrović ponovo upozorio da se mora pristupiti hitnom rešavanju statusa mini-hidroelektrana na reci Bosni od Doboja do Kotorskog, ukoliko se želi trajno eliminisati opasnost od mogućih poplava sličnim onima koje su ovaj grad zadesile prošle godine.

– I dalje su nam vezane ruke i ne možemo da pristupimo realizaciji projekta uređenja osnovnog korita reke Bosne – izjavio je našem listu Petrović, napomenuvši da se radi o investiciji vrednoj 25 miliona marakla.

Grad ne može da pristupi eksproprijaciji zemljišta koje je od strane republičkih vlasti dato investitorima iz Norveške za gradnju hidrocentrala. A već duže vreme oni se jednostavno ne pojavljuju i nema pravih informacija o namerama.

ČAMAC OD preko potrebne opreme za spasavanje na vodi i pod vodom Doboj je do sada nabavio samo komplet koji se sastoji od čamca, vanbrodskog motora, prikolice za prevoz čamaca, sidra, para vesala i prsluka za spasavanje. Ukupna vrednost nabavljenog je 24.000 maraka.

Rešavanje ove situacije u ingerenciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je pozitivno rešilo i Zahtev za izdavanje ekološke dozvole za izgradnju MHE “Doboj”, od strane Technor Energy As Banjaluka, čime je još pre pet godina zvučno najavljivanji projekat izgradnje više protočnih hidrocentrala na reci Bosni trebao započeti.

VLADA NA POTEZU

Koncesije treba da poništi Vlada RS, koja ih je i dodelila, ukolio su Norvežani zaista odustali od projekta. Ukoliko se uskoro ne oglasi, smatraju u Gradskoj upravi Doboj, to će značiti i preuzimanje dela odgovornost za moguće posledice novih poplava grada na tri reke.

(novosti.rs)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime