Doboj: I lišće bilo za preprodaju!

0
12

 Å G Doboj

Poslovanje dobojskog Šumarstva pod istragom okružnog javnog tužilaštva. Smenjeni direktor Suvajac u ranijoj aferi odbijao da ode sa funkcije

BIVŠI direktor dobojskog Šumskog gazdinstva Vukašin Suvajac će u istrazi o eventualnom sudskom procesu morati da se izjašnjava na optužbe i sumnje da je u periodu rukovođenja gazdinstvom, koje obuhvata 11 opština dobojske regije, prouzrukovao materijalnu štetu preduzeću od javnog interesa.

U kom obimu, još je nepoznato, jer Okružno javno tužilaštvo Doboju proverava te navode i “češlja” poslovne knjige ŠG od 2015. do 2016. godine, odnosno period obuhvaćen istragom. Sumnja se da je u tom razdoblju bila velika i nekontrolisana eksploatacija šumskog bogatstva na dobojskom području pod upravom tog ŠG, te da je, kako se ilustrativno navodi u prijavama, i “lišće bilo za prodaju”.

Tu informaciju “Novostima” su u pisanom obliku potvrdili i u Upravi JP “Šume RS”.

– Upoznati smo da je po zahtevu OJT Doboj u novembru prošle godine uzeta dokumentacija vezana za poslovanje ŠG “Doboj”. Uzeta je i dokumentacija koja se odnosi na poslovanje sa privrednim društvom “Drvoprerada Đurić”, i to ugovori od 1.januara 2015. do marta 2016, u kojima se to preduzeće pojavljuje kao kupac, kao i kartice koje se odnose na to preduzeće, gde se pojavljuje i kao izvođač radova i kupac – navedeno je u odgovoru našem listu.

Za vreme svog mandata Suvajac je bio u organima rukovođenja SNSD, upućeni tvrde i pod direktnom zaštitom osnivača i aktuelnog predsednika Gradskog odbora SNSD Uroša Gostića. On je i pre ove bio akter još jedne afere, zbog koje su u jesen 2016. štrajkovali radnici tog preduzeća. Naime, iako je smenjen sa tog mesta od strane generalnog direktora JP “Šume RS” Riste Marića, on je mesecima odbijao da napusti fotelju i prepusti tu funkciju novoimenovanom Slavenu Gojkoviću.

Do primopredaje nije došlo, jer Suvajac nije mario za međustranački dogovor koalicionih partnera u republičkoj vlasti da direktorske pozicije u “Šumama RS” pripadnu SP. Kako nije u momentu smene bio u funkciji vršioca dužnosti, već u mandatu, pravdu je potražio na Sudu, pa mu je presudom Osnovnog suda u Sokocu, koji je nadležan za taj slučaj, jer je sedište “Šuma RS” upravo u tom gradu, dato za pravo i presuđeno je da je nezakonito smenjen.

Vukašin Suvajac

Suvajcu je dva meseca nakon neuspele smene istekao mandat, ali je izgleda iza sebe ostavio “repove” i barem neko vreme neće biti stavljena tačka na njegovo direktorovanje u “Šumarstvu”.

STATUS

NAKON isteka mandata, Vukašin Suvajac je, prema informacijama iz Uprave “Šume RS”, ostao u radnom odnosu ŠG “Doboj” i raspoređen je na poslove projektanta-referenta za uzgoj šuma.

PROŠIRENjE

PREMA izvorima našeg lista, istraga o malverzacijama u dobojskom ŠG biće proširena i na preduzeće “Drvoprerada Đurić”. Naime, to preduzeće iz Dervente je za potrebe ŠG vršilo seču drveta, ali se istovremeno pojavljivalo i kao kupac drvnih sortimenata, što je u suprotnosti sa zakonskim propisima u ovoj oblasti.

(novosti.rs)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime