Do kraja novembra 84 povratničke porodice u Doboj dobit će pomoć

0
12

adil(1)Doboj – Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i humanitarna organizacija “Islamic Relief Worldwide“ potpisali su sporazum o saradnji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Protokol su potpisali ministar Adil Osmanović i direktor “Islamic Relief Worldwide“ Sarajevo Velija Semir Kukuruzović, a koji omogućava pružanje podrške povratnicima koji su nastradali od prirodne nesreće (poplave, klizišta) uzrokovane obilnim kišnim padavinama na području Bosne i Hercegovine u maju i augustu 2014. godine.

Konkretno, riječ je o pomoći u sanaciji manjih šteta (podovi, zidovi, stolarija, elektro i sanitarni materijal i dr.) na stambenim objektima u vidu zajedničkog učešća u realizaciji projekta “Podrška i pomoć za 84 povratničke porodice na području općine Doboj – Republika Srpska za sanaciju manjih šteta na stambenim objektima“, kroz dodjelu građevinskog materijala.

Ukupna vrijednost projekta, koji treba biti realiziran do 30.11.2014. godine, iznosi 193.046,40 konvertibilnih maraka, od čega će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obezbijediti 71,51 posto sredstava ili 138.047,48 KM i biti nosilac realizacije projekta., a “Islamic Relief Worldwide“ učestvuje s 28,49 posto, odnosno s 54.998,92 KM.

Ministar Osmanović zahvalio je “Islamic Relief Worldwide“ na pomoći u saniranju posljedice poplava te istakao da je ovo ministarstvo izdvojilo 6,8 KM za saniranje stambenog fonda i infrastrukturnih objekata.

– Dobro je da sredstva iz što više izvora budu objedinjena, kako je to proteklih dana učinjeno sa značajnim sredstvima koje je dala Islamska zajednica u BiH. Doprinos tome je, potpisivanjem Protokola, danas dao i “Islamic Relief Worldwide“ – kazao je Osmanović.

Potpisivanje Protokola i realizacija projekta stvaraju uslove da povratnička populacija može nesmetano nastaviti korištenje oštećenog stambenog prostora i opstati na svojim imanjima, što utiče na njihovu reintegraciju u društvo, uz saznanje da ih društvena zajednica i nevladin sektor nisu zaboravili.

Regionalni koordinator “Islamic Relief Worldwide“ za jugoistočnu Evropu Haney Masood, koji je prisustvovao potpisivanju Protokola, kazao je da će ova humantarna organizacija nastaviti pomagati stanovništvu Bosne i Hercegovine, prenosi Patria.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime