Do 2020. imat ćemo još 92 kilometra autoputa

1
5

 

Do 2020. imat ćemo još 92 kilometra autoputa

Konjic, Mostar – Do 2020. imat ćemo još 92 kilometra autoputa- Federacija može u naredne tri do četiri godine uz maksimalnu ozbiljnost i koordinaciju svih partnera sagraditi više od 92 kilometra autoputa na Koridoru 5C, izjavio je za “Dnevni avaz” Đenan Salčin, novi direktor “Autocesta FBiH”.

On je istakao da je osnovni zadatak nove uprave obnoviti zamah gradnje Koridora 5C, koji je u proteklom periodu bio oslabljen.

Realizacijom tih projekata, BiH bi mogla imati sagrađeno više od polovine Koridora-5C, najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti BiH, puta od sjevera do juga države u dužini od 335 kilometara. Istovremeno, dok traje gradnja već započetih dionica, vrše se intenzivne priprema za nastavak i zahvatanje najtežih dionica, poput one od Konjica do Mostara.

– Učinit ćemo sve da ispunimo plan – kaže Salčin.

Prema njegovim riječima, „Autoceste FBiH” već kreću s pripremama za gradnju tunela Prenj u dužini od deset kilometara, koji se nalazi na dionici autoputa na Koridoru 5C Konjic – Mostar Sjever, a procijenjena vrijednost gradnje cjelokupne dionice je oko 740 milijuna KM (370 milijuna eura). Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, ta dionica je najskuplja i najteža za realizaciju.

Salčin je pojasnio da gradnja ove dionice i tunela Prenj počinju nakon izmjene trase koju su usvojili nadležni organi Vlade FBiH i “Autocesta FBiH”. Izmjenom ove trase, dionicom kroz Prenj i dolinu Bijelu skraćuje se trasa autoputa za 18 kilometara. Projekt gradnje autoputa Konjic – Mostar Sjever sastoji se od poddionica Ovčari – Konjic, Konjic – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i izlaz iz tunela Prenj-Mostar Sjever.

– Prema prirodi projekta i potrebnoj tehnologiji, optimalan način realizacije ovog projekta je putem međunarodnih kreditora te vlastitih sredstava – rekao je Salčin.

On je utvrdio da su nakon nepotrebnog višemjesečnog zastoja u aktivnostima, stvorene sve pretpostavke za nastavak gradnje autoputa južno od Mostara, na dionicama Buna – Počitelj i Počitelj -Zvirovići, uključujući i gradnju mosta Počitelj.

(manager.ba/zenicablog.com)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime