Dnevni list optužio bošnjačke organizacije za ispostavu naoružanja i vojne opreme u sirijsko ratište

0
3

indexSarajevo – Gornja Maoča kod Brčkog nekada je bila sinonim za radikalni selefijski pokret u BiH. Nusret Imamović i Fadil Borčić iz Kalesije kod Tuzle obilježeni su kao vođe “bradatih radikalnih islamista” koji unosili strah i trepet u uznemirenu javnost, ali i podizali na noge policijske i obavještajne snage u BiH, navodi Dnevni list

Još su svježe snimke spektakularne policijske racije u Gornoj Maoči. Iz te predstave, koja je, po mnogima, bila unaprijed provaljena od nekih “spavača” u policiji, nitko nije izišao niti očešan, tek su pokupljeni nekakvi prozirni materijalni dokazi.

I selefija-pokajnik Mevlid Jašarević je navodno u selu kod Brčkoga instruiran od Nusreta Imamovića i njegovih suradnika da napadne američko Veleposlanstvo u BiH. Priznao je da je jednostavno omamljen i prevaren, ali je ipak dobio 18 godina zatvora.

Vehabiju Borčića iz okolice Tuzle je zadesila prometna nesreća koju su neki zagovornici teorije zavjere iskoristili za sijanje sumnji u policijsku namještaljku. Povremeno su se i iz Bihaća oglašavali zloglasni pripadnici selefijskoga pokreta i uglavnom je sve završavalo na verbalnim istupima, ponekom prijetnjom i vrbovanjem mladih ljudi.

Ipak, broj, imena i mjesta prebivališta poginulih selefija dobrano su uzdrmali tezu da je Gornja Maoča “mozak” i gnijezdo vehabijskoga pokreta u BiH. Poginuli mladići iz BiH su uglavnom iz Sarajeva, Zenice i Travnika. Zla sudbina se poigrala s tim ljudima, međutim, teško se oteti dojmu da se baš posve slučajno poklopilo da nema poginulih, primjerice, iz Gornje Maioče, Brčkoga, Tuzle pa i Bihaća za koje se godinama tvrdilo da su utočišta potencijalnih terorista.

Zanimljivo bi bilo doznati zbog čega su naše policijske snage toliko obrađivale Gornju Maoču, radi li se o svjesnoj taktici nekih krugova da se prava zbilja o organiziranju i upravljanju, a osobito financiranju, selefijskog pokreta sakrije usmjeravanjem javnosti i policije prema običnoj seoskoj zabiti nedaleko od Brčkog. Prenaivno je i povjerovati da tako zahtjevne, složene i nedopuštene religijsko-ratničke operacije razrađuje i predvodi čovjek kalibra jednoga Nusreta Imamovića i šačice njegovih pristaša.

Vehabijski pokret je višegodišnji izazov i potencijalno zlo za državu BiH, tako tvrde državne službe, od kojeg strahuje i cijela Europa i kao takav je, jednostavno rečeno, sigurno vraški organiziran, masno financiran i vješto vođen i prikrivan.

Njegovi su mozgovi i glavni operativci unutar velikih gradskih sredina ili u njihovoj najbližoj okolici: Sarajevo, Zenica, Travnik, Bugojno, pa tek onda Zavidovići, Gornja Maoča i šira okolina Tuzle i Bihaća. Mobiliziranje selefija i njihova stradanja u Siriji zorno dokazuju gdje su gnijezdo i glavni čip bradatih ljudi s kratkim hlačama.

 

Uloga Turske

 

Naravno, uvijek se mora napraviti ograda od vehabija koji protežiraju takav način islama i onih koji vjeru zloupotrebljavaju za ubijanja u ime Boga. Inače, kada se govori o otkrivanju točnog broja poginulih državljana naše zemlje u Siriji, tu problem predstavljaju i njihova imena.

Tvrdi se kako ti mladići i djevojke uzimaju imena poput Abu Hamze i slično, a koja im jamče određene položaje u postrojbama. Upravo zbog toga nakon smrti je teško identificirati iz koje su zemlje došli u Siriju, navode u policijskim službama.

Zanimljivo je kako iz policijskih agencija dolaze informacije da je broj poginulih državljana BiH znatno veći, ali službeno, kažu u SIPA-i, nema takvih podataka.

Također, u nekim krugovima koji pozorno prate sirijsko ratište i odlazak domaćih selefija u neizvjesnost smatraju da je humanitarna organizacija “Insan Hak Hurijet” klasična obavještajna agentura Vlade Turske i da je iz BiH nabavljala naoružanje i vojnu opremu. Prema takvim tvrdnjama, “Insan Hak Hurijet” u FBiH navodno ima mnoštvo ispostava, među kojima su “Akos” u Zenici, “Solidarnost” u Bihaću, “Servis za kreativna rješenja” i “Poziv u raj” u Tuzli.

Čak se pretpostavlja da mnoštvo nevladinih organizacija u BiH izravno radi za “Insan Hak Hurijet” i da je ova organizacija “imala izravnu potporu supruge turskog premijera Tajipa Erdogana”, navodi Dnevni list.

(Dnevni list)

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime