Djeci ne daju u školu: Hrvati u Brčkom ne žele učiteljicu Bošnjakinju

2
4

UceniciBrčko – Roditelji učenika hrvatske nacionalnosti koji pohađaju drugi razred područne osnovne škole u Gornjoj Skakavi kod Brčkog traže da njihovoj djeci predaje učiteljica Hrvatica, a ne Bošnjakinja.

U otvorenom pismu čelnicima Brčko distrikta traže povratak stare učiteljice jer se “tradicijske i kulturne vrijednosti nove učiteljice bitno razlikuju od vrijednosti koje žive njeni učenici”.

– Ne želimo sumnjati u obrazovanje nove učiteljice, ali sigurni smo da njen maternji jezik nije hrvatski i da ga nije izučavala na fakultetu koji je pohađala. Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zajamčenih prava, doveden je u pitanje. Nama je veoma bitno da dijete u toj dobi kada se formira nauči hrvatski jezik. Nećemo na ovome stati, tako da ćemo u ponedjeljak najvjerovatnije obustaviti pohađanje nastave dok se ne vrati ranija učiteljica – ističu roditelji u pismu.

Iz Odjela za obrazovanje Brčko distrikta odgovorili su da je sve urađeno po zakonu. Naveli su da na birou za zapošljavanje nemaju nezaposlenog učitelja ili učiteljicu hrvatske nacionalnosti, da prethodna učiteljica nije bila iz Brčkog i da djeca, a ukupno je riječ o osam učenika, moraju po zakonu pohađati nastavu.

Pismo roditelja iz Gornje Skakave prenosimo u cijelosti i bez lektorskih i drugih intervencija u tekstu:

“Razred broji osam učenika, od kojih su svi redom Hrvati i katoličke vjeroispovijesti. Žive i odrastaju u okruženju gdje je hrvatski jezik materinski a odgajamo ih na vrednotama kršćanstva.

Dosadašnja učiteljica, gospođa Ivana Tuzlak, s čijim radom su svi bili izuzetno zadovoljni (od učenika, preko roditelja, pa do ravnatelja matične škole), nije mogla biti angažirana jer nije dio političkog dogovora, a navodni razlog je taj što nije iz Brčko distrikta, te samim tim ne ispunjava uvjete nakaradnog Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH. Da. Gospođa Tuzlak ima prebivalište u općini Orašje. Ali, ona je Hrvatica i Katolkinja.

Odgajana je i obrazovana na materinskom hrvatskom jeziku, prakticira istu vjeru kao i mi koji vam se obraćamo, dijeli jednaku tradiciju i običaje kao i učenici koje je vrlo uspješno odgajala. Dakle, ona je upravo onaj prosvjetni radnik kakvoga mi želimo za svoju djecu.

Uz dužno poštovanje i apsolutno uvažavanje, nova učiteljica je Bošnjakinja, te smatramo da se njene tradicijske i kulturne vrijednosti bitno razlikuju od vrijednosti koje žive njeni učenici.

Mi kao roditelji nazočimo i aktivno sudjelujemo u nizu aktivnosti kroz školsku godinu, koje organiziramo zajedno sa učiteljicom našeg razreda. Nabrojati ćemo samo neke: proslava Svetoga Nikole, Božićna proslava, Uskrsne predstave, Dani kruha, pokladne maškare i druge. Sve su to aktivnosti koje zahtijevaju kršćanski odgoj i hrvatsku tradiciju, kako bi nastavnik mogao uspješno u njima sudjelovati i kreativno djelovati i k tome da se ne osjeća inferiorno naspram okruženja.

Smatramo da će ovakve aktivnosti za našu djecu u budućnosti sa novom učiteljicom biti vrlo teško ili čak nemoguće provoditi. Ne želimo sumnjati u naobrazbu nove učiteljice, ali sigurni smo da njen materinski jezik nije hrvatski i da ga nije izučavala na fakultetu koji je pohađala. Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zagarantiranih prava, doveden je u pitanje.

To je posebno opasno iz razloga što djeca upravo u toj dobi uče materinski jezik i razvijaju svijest o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. Uz učenje engleskog i njemačkog, kao obveznih stranih jezika u nastavom procesu, za našu djecu bi bilo previše da uče još jedan, za njih strani jezik.

Stoga nam je životno važno da nam upravo sada u odgoju naše djece pomaže adekvatna i osoba u koju se možemo pouzdati, a takva je bila dosadašnja učiteljica, gospođa Tuzlak. Smatramo da pri izboru nastavnog kadra u ovom ciklusu niste vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti, te da ste ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčko distriktu BiH.

Svjedoci smo kako drugi narodi u Brčko distriktu grčevito brane svoje nacionalne interese, te najavljujemo isto tako grčevitu borbu za ono što mi smatramo našim nacionalnim interesom. Bosna i Hercegovina i njen mali dio kojeg zovemo Brčko distrikt BiH je zemlja različitosti, zemlja koja ima druge i drugačije, zemlja za čiji su opstanak, prosperitet i boljitak ključne riječi: tolerancija, suživot, uvažavanje drugih i drugačijih.

Tražimo, prvenstveno od Hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da u najkraćem mogućem roku izmjene sporni zakon, revidiraju zapošljavanje nastavnog kadra i vrate gospođu Ivanu Tuzlak na mjesto učiteljice drugog razreda u Gornju Skakavu.

Ukoliko se našim zahtjevima ne udovolji, spremni smo poduzeti i daljnje korake, koji će podrazumijevati i izostanak naše djece sa nastave. Budućnost naše, ili bilo čije djece, ne smije biti dio bilo kakve političke trgovine, te molimo i predstavnike druga dva naroda da ne rade nama ono što ne bi voljeli da se dogodi njima ili njihovoj djeci. S ovim potezom si izbijate iz ruku argument kako ‘nemate pojma zašto Hrvati masovno odlaze iz ove zemlje’.

Upravo na ovaj način i nas malobrojne koji smo odlučili ostati ovdje, živjeti i raditi za boljitak naše djece i naše zemlje, vi tjerate vani! Ako ovako nastavite, zapitajte se uskoro tko će glasovati za vas!”, navedeno je u dopisu koji je proslijeđen predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine, gradonačelniku i dogradonačelniku, šefu Odjela za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, te direktoru Desete osnovne škole u Bijeloj.

(faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime