Djeca iz Konjević Polja su žrtve političkog problema u BiH

0
3

indexSrebrenica – Osnovni sud u Srebrenici odredio je privremenu mjeru osiguranja kojom je naredio JU Osnovna škola Petar Kočić u Kravici da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave rješenja, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima – roditeljima i učenicima iz Konjević Polja – izučavanje takozvane nacionalne grupe predmeta Bosanski jezik i Priroda i društvo u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle, istakao je Nedim Ademović, punomoćnik roditelja i učenika iz Konjević Polja.

Ova mjera je tražena krajem 2013. godine, odnosno prije skoro pet mjeseci.

“Prema Zakonu o parničnom postupku, o prijedlogu za privremenu mjeru potrebno je odlučiti hitno. To su postupci koji se okončavaju za par dana. U zadnjih pet mjeseci, koliko je sudu trebalo da odredi ovu hitno traženu mjeru, učenici iz Konjević Polja su radi zaštite vlastitih prava i izbjegavanja diskriminacije promijenili školu, te skoro okončali jednu školsku godinu”, naveo je Ademović, , javlja Anadolu Agency.

On je istaknuo da dovodeći u vezi ovu mjeru sa navedenim činjenicama jasno je, da je sudska zaštita u konkretnom slučaju spora, ali zato neefikasna.

“Ovo je još jedna potvrda tvrdnje da su učenici iz Konjević Polja žrtve jednog znatno većeg pravnog i političkog problema u Bosni i Hercegovini”, istakao je advokat Ademović.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime