Djeca iz Konjević-Polja krenula na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi

0
7

news-2013-Septembar-muhizin_omerovic_273011565Podrinje – Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja danas su krenula na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi nakon što škola u Konjević- Polju „Petar Kočić“ nije ispoštovala odluku Osnovnog suda u Srebrenici.

Nihada Čolić, koordinatorica instruktivne nastave u Novoj Kasabi, u izjavi je za Agenciju  FENA rekla da nije sretna što su djeca danas u školskim klupama u Novoj Kasabi, i da bi više voljela da je problem riješen i da su djeca u redovnom sistemu obrazovanja.

– Ono što je ministar Goran Mutabdžija izjavio da je maksimum za nas je minimum. Mi nemamo namjeru da prihvatimo mrvice, odnosno ništa. Obrazovaćemo našu djecu onako kako to ona zaslužuju, ne kršeći ljudska prava, prava djeteta. Ovo je instruktivna nastava koja će se realizirati u narednih osam mjeseci ako se situacija ne izmijeni. Realiziraće se po nastavnom planu i programu Federacije BiH. Mi smo ispratili jednu generaciju iz devetog razreda, njih 11 je otišlo u srednje škole. Ovo je igra bez granica, jer škola je uložila žalbu na izvršenje presude što nam dovoljno govori. Djeca ostaju ovdje. Ovdje je 16 profesora. Mi ćemo raditi i sigurna sam da ćemo sve prepreke prevladati na jedan uspješan način -istakla je.

Muhizin Omerović, predstavnik roditelja djece iz Konjević-Polja, rekao je da se iz Ministarstva prosvjete Republike Srpske nisu ni najmanje potrudili da nađu rješenje za probleme djece iz Konjević-Polja i Vrbanjaca

– Vidjeli smo šta su nudili djeci u Vrbanjcima, to isto su indirektno nudili i nama. Ovdje želim da poručim da naš jezik nije bošnjački jezik, da se ne zove maternji nego bosanski jezik. Meni je stvarno žao što škola nije ispoštovala odluku suda. S druge strane poruke koje je uputio ministar Mutabdžija nama roditeljima kroz koje je priznao da on krši naša prava – istakao je Omerović.

Federalni ministar  obrazovanja i nauke Damir Mašić prisustvovao je početku instruktivne nastave za djecu iz Konjević-Polja u Novoj Kasabi.

– Drago mi je da danas mogu prisustvovati zajedno s djecom i roditeljima početku instruktivne nastave u Novoj Kasabi. Djeca bi trebala da idu u osnovnu školu u Konjević-Polju. Međutim, sve ono što čini Ministarstvo obrazovanja RS-a i ministar Mutabdžija djeci i roditeljima su ih prisilili da pohađaju nastavu u Novoj Kasabi. U 21. vijeku uskraćivati pravo nekome da svoj jezik zove onako kako želi je apsurdno. Politiziranje nečega što je ustavno i zakonsko pravo svakog pojedinca. Mi ćemo i dalje nastaviti finansirati i ostati na raspolaganju djeci i roditeljima gdje god to bude potrebno. Mi smo isti aranžman ponudili i roditeljima u Vrbanjcima. Žao mi je što imamo sve ove probleme, a s druge strane drago mi je da djeca neće prolaziti sve one probleme koje su prolazili prošle godine – naglasio je Mašić.
(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime