Djeca i roditelji iz Konjević Polja protiv Osnovne škole “Petar Kočić” zbog diskriminacije

0
1

indexSrebrenica, Stolac, Čapljina – U Osnovnom sudu u Srebrenici, sutra, 1. jula u 11 sati održat će se ročište po prijedlogu tužitelja: djece i roditelja iz Konjević Polja za određivanje mjere osiguranja protiv Osnovne škole „Petar Kočić“, javlja Anadolija.

“Ovo ročište ima za cilj da se utvrdi da li je opravdano da se privremena mjera izrečena rješenjem Osnovnog suda u Srebrenici iz maja 2014. godine zamijeni mjerom osiguranja ili se izrečena privremena mjera treba staviti van snage”, naveo je pravni zastupnik Nedim Ademović.

Značaj ovog postupka za djecu i roditelje iz Konjević Polja ogleda se u tome što bi se pomoću ove mjere, ukoliko bi bila usvojena, mogla punuditi djeci nastava u novoj školskoj 2014/2015 godini bez diskriminacije do pravosnažnog okončanja ovog sudskog postupka. U protivnom, a s obzirom da će sudski postupak očigledno trajati dugo, djeci iz Konjević Polja moraće se i dalje osigurati „alternativni” način školovanja van javnog školskog sistema Republike Srpske koji neće biti diskriminišući sve dok se postupak pravnosnažno ne okonča.

“Osim toga, bitno je naglasiti da Osnovna škola „Petar Kočić” iz Kravica, koja je nadležna i za ispostavu u Konjević Polju,  nije ispoštovala privremenu mjeru kojom joj je naređeno da odmah, a najkasnije u roku od 3 (tri) dana od dana dostave rješenja suda o privremenom mjeri, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima – roditeljima i učenicima iz Konjević Polja – izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta: Bosanski jezik i Priroda i društvo u okviru redovne nastave po Nastavnom planu i programu iz Tuzle. To znači da upravna vlast, javna školska ustanova, ne poštuje sudske odluke jer se privremena mjera morala izvršiti i ostati na snazi sve dok Osnovni sud u Srebrenici ne odluči drugačije”, naveo je Ademović

Naglasio je da je ovaj sudski postupak značajan jer on, pored postupka kojeg vode djeca iz Vrbanjaca, predstavlja precedentni slučaj u vezi sa diskriminacijom faktički manjinske djece u javnom školskom sistemu Republike Srpske.

Prethodni intezivni pregovori međunarodne zajednice i javnih vlasti u Republici Srpkoj, te žrtava diskriminacije zorno su pokazali su da ne postoji politička spremnost za bilo kakvim poboljšanjem situacije za manjinsko stanovništvo na ovom području. S obzirom da međunarodna zajednica očigledno neće nametati bilo kakve prinudne mjere, borba putem sudova je jedino još preostalo sredstvo za eliminaciju diskriminacije u ovakvim i sličnim slučajevima.

Uprkos iskustvima iz sudskog postupka u vezi sa „Dvije škole pod jednim krovom” u Stocu i Čapljini, mi se nadamo da će sudstvo uvidjeti da se ovdje ne radi o „političkim problemima”, već isključivo o nepoštivanju međunarodno-pravnih i ustavnopravnih standarda u oblasti školstva. Također, smatramo da će sudovi biti pod velikim pritiskom zvanične politike, dodao je.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime