Diskriminacija: Ukinuta područna škola povratnicima u Srebrenici

0
5

Srebrenica

Srebrenica – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo je rješenje Prvoj osnovnoj školi i nadležnom općinskom odjeljenju u Srebrenici, da se ukida još jedno područno odjeljenje Prve osnovne škole u Srebrenici.

Radi se o područnom odjeljenju u povratničkom selu Ljeskovik, koje je oko 26 kilometara udaljeno od grada i centralne škole.

– Ove školske 2015/2016. godine, nažalost, u toj školi imamo samo jedno dijete. Ministarstvo je  od nas tražilo mišljenje, i mi smo ih molili da ne dođe do ukidanja tog odjeljenja, ali nisu uvažili naše mišljenje – potvrdio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis Općine Srebrenica Bego Bektić.

– Radi se o malom djetetu, i bit će jako teško organizirati prijevoz tog djeteta, i po zakonu dijete se prevozi do najbliže škole, u ovom slučaju to je područno odjeljenje Podravanje ili centralna škola u Srebrenici, gdje su obje škole udaljene više od 20 km, i još nije odlučeno koju će školu pohađati. Tim potezom Ministarstvo šalje lošu sliku svim općinama koje se susreću s problemima u ruralnim zajednicama, što će u budućnosti i dovesti do iseljavanja ljudi iz sela u grad – upozorio je Bektić.

Naveo je da su ogromni troškovi prijevoza učenika osnovnih škola i da je to jedan od razloga zašto su tražili da se ne ukida to područno odjeljenje, javlja Fena.

U prošloj školskoj 2014/2015. godini troškovi prijevoza iznosili su oko 350.000 KM.

– Ministarstvo je po zakonu obavezno snositi troškove prijevoza učenika osnovnih škola, ali oni se i tu ogluše, pa nam uplate sredstva u iznosu do 30 posto ukupnih troškova – istakao je Bektić.

Raspisan je tender za osiguranje prijevoza učenika, a iduće bi sedmice trebalo da bude završena procedura u vezi s tim.

– Prva osnovna škola Srebrenica sastoji se od centralne škole i sedam područnih odjeljenja, a u školskoj 2014/2015. godini pohađalo je 409 učenika, od toga 63 posto Bošnjaci i 27 posto Srbi, ali bez obzira na tu strukturu učenika, i dalje je direktor škole Srbin, kao i većina zaposlenog osoblja – naveo je Bektić.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime