Diskriminacija djece

0
18

Banja Luka – Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS u povodu 1. septembra i otpočinjanja nastave u svim školama u Bosni i Hercegovini upozorio domaću i svjetsku javnost na narastajuću diskriminaciju koju sistem provodi protiv nesrpskog stanovništva u bh. entitetu RS.

UMJESTO RADOSTI I OVE ŠKOLSKE GODINE DISKRIMINACIJA DJECE BOŠNJAKA

-Radost polaska u školu i ove godine zamijenit će osjećaj ugroženosti koji djeca Bošnjaka, njihovi roditelji i nastavnici imaju već godinama u bh. entitetu RS. Stoga ću, umjesto uobičajene čestitke poželjeti svima da ove godine imamo dovoljno strpljenja, snage i mudrosti da nadvladamo sistemsku diskriminaciju koju vlasti ovoga entiteta provode nad Bošnjacima. Entitet RS je jedino mjesto u Evropi gdje danas imamo klasični aparthejd. Bošnjaci su žrtve segregacije koja je već ugrađena u funkcionisanje sistema i osnovna ljudska prava krše se sistemski sa svih nivoa vlasti u RS. Vlasti negiraju bosanski jezik iako je on nepobitna činjenica. Ne dopuštaju nacionalnu grupu predmeta. A ova prava su garantovana Evropskom poveljom o ljudskim pravima. Ovakvo djelovanje vlasti RS dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je entitetima dao prava i obaveze, zahtjeva od nas, od vlasti u BiH i od Međunarodne zajednice, da se preispitamo i damo odgovore na pitanje da li je ovakav oblik organizacije države usklađen sa evropskim demokratskim modelom. Tokom školskog raspusta pokušali smo riješiti probleme sa kojim se djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali nismo imali partnere za razgovor.

Vlasti RS su zauzele stav, utemeljen na stavu Srpske akademije nauka i umetnosti SANU, da nastave otvoreno negirati bosanski jezik, a samim tim i Bošnjake kao narod, te Bosnu i Hercegovinu kao državu. Stoga smo prinuđeni da i ove godine za učenike organizujemo instruktivnu nastavu. Pozivam vlasti Federacije BiH i kantona koji imaju dodira sa bh. entitetom RS da pruže podršku i pomognu provođenje nastave bošnjačkoj djeci. Također, pozivam domaće i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i obrazovanjem, da se uključe i pomognu djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima. Mi već imamo veliki problem i ne možemo ga ignorisati i odlagati njegovo rješenje. Jer, sutra će biti kasno kada koncept novog etničkog čišćenja, koje se upravo provodi, bude dao rezultate, navodi potpredsjednik Salkić.

On je pozvao Bošnjake na mir i dostojanstvo, a građane srpske nacionalnosti u bh. entitetu RS da ne dopuste aktualnim vlastima da u njihovo ime krše osnovna ljudska prava Bošnjaka. Također, uputio je apel Vijeću ministara da učini sve kako bi se zaustavila narastajuća diskriminacija.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime