Discipliniranje neposlušnih: Grude, Ljubuški, Posušje i Orašje bez naknada

0
45

discipliniranje-neposlusnih-grude-ljubuski-posusje-i-orasje-bez-naknadaOrasje – Ratni vojni invalidi i obitelji poginulih branitelja iz općina Grude, Ljubuški, Posušje i Orašje ostat će bez novembarskih naknada, odlučio je, saznajemo, Zukan Helez, ministar za pitanja boraca u Federaciji BiH.

Ovu su nam informaciju potvrdili Joso Marković i Mladen Begić, ministri za pitanja branitelja u Posavskoj, odnosno Zapadnohercegovačkoj županiji/kantonu. Ministru Helezu, kaže ministar Marković, iz Posavske županije uskoro će stići dopis kojim će od njega tražiti da objasni zbog čega je stradalnicima rata iz ovih općina obustavljena naknada.

Eto inspektora!

“Pitat ćemo ga zašto je, bez ikakvog pisanog traga, obrazloženja, rješenja, obustavio naknade, među ostalim, i za Orašje. Kad nekom uskraćujete mirovinu ili invalidninu, trebalo bi napraviti i neko rješenje kojim obustavljate isplatu. Pretpostavljamo da obustavom invalidnina Helez kažnjava određene općine. Prije mjesec oduzeo je pečate našim odjelima grupa za evidencije, pa branitelji ne mogu dobiti uvjerenja da su bili učesnici rata, uvjerenje o činu, što je neophodno radi ostvarivanja prava koja proističu iz Zakona o povoljnijem penzionisanju branitelja! O svemu smo upoznali federalnog upravnog inspektora!”, komentariše ministar Marković.

Iz posljednje informacije o provedbi revizije boračke populacije da se naslutiti zašto su obustavljene naknade za spomenute opštine. U Orašju, obavijestio je ministar Helez Vladu FBiH, kantonalni ministar za boračka pitanja ne dozvoljava provođenje revizije boraca, a općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu općina Široki Brijeg, Grude, Čapljina, Orašje i Posušje odbijaju da dostave predmete korisnika koji su potrebni za drugu i treću fazu revizije.

Razlozi

“Juna 2013, naredbom br. 04-14-2858/13, dat je nalog da se privremeno obustavi isplata invalidnina za korisnike iz općina Čapljina, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Orašje. Nakon toga, po preporuci premijera Vlade FBiH i federalnog ministra finansija, obustavljena je 11. juna 2013. primjena ove naredbe. Dvanaestog juna 2013, pod brojem 01-02-797/13, premijer Vlade FBiH, federalni ministar finansija i resorni federalni ministar su uputili pismo upozorenja i poziv navedenim općinama da otklone administrativne i druge zapreke u provođenju Zakona o reviziji. Nakon ovog pisma, administrativne zapreke u provođenju revizije su otklonili u općinama Čapljina, Orašje i Ljubuški, a svoje negativne reakcije su iskazale općine Široki Brijeg i Posuše dostavljajući nam odluku o zaštiti zakonito stečenih braniteljskih prava. U međuvremenu, provjerom dokumentacije, uvidjelo se da i Općina Grude odbija da dostavi predmete za II i III fazu revizije, te je Odlukom br. 05-41-3591/13 od 3. jula 2013. godine naloženo da se privremeno izostave iz obračuna svi korisnici lične invalidnine iz Širokog Brijega (1.378 korisnika), jer se uopće ne dozvoljava pristup prostorijama grupe za pitanja evidencija Široki Brijeg, koja je organizaciona jedinica resornog federalnog ministarstva, 499 korisnika lične invalidnine iz općine Posušje i 243 korisnika iz općine Grude jer odbijaju dostaviti te predmete u II i III fazu revizije. Ministar je bio postigao dogovor sa načelnikom Općine Široki Brijeg da se omogući nesmetan rad grupe za pitanja evidencija Široki Brijeg. Ured u Širokom Brijegu je bio otvoren i nakon tri dana je ponovno onemogućen rad uposlenicima. Zbog odbijanja općinskih službi za boračko-invalidsku zaštitu da provode Zakon o reviziji u općinama Grude, Posušje i Široki Brijeg, povučeni su pečati i ovlaštenja za potpise grupa za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze općina Grude, Posušje i Široki Brijeg”, obavijestio je ministar Helez Vladu FBiH.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime