Dirhem osigurao mjesečne stipendije za 40 jetima iz BiH

0
6

Dirhem-osigurao-mjesečne-stipendije-za-40-jetima-iz-BiH-625x396Sanski Most – Sredinom 2012. godine, Humanitarna organizacija ˝Dirhem˝ je u saradnji s našim saradnikom iz Njemačke pokrenula je projekat pomoći jetimima u BiH. Projekat je nazvan‘Uljepšajmo i olakšajmo život siročadi u BiH. Uključi se i ti!” Više informacija o samom projektu, kao i video koji smo prilikom pokretanja projekta napravili, možete pogedati u ovom članku.

Cilj projekta je bio animirati skrbnike koji bi uplaćivali redovni mjesečni iznos za jednog jetima u trajanju od minimalno jedne godine, čime bi se nabavilo ono najnužnije za djecu jetime. Tih prvih dana sakupili smo nekoliko jetima iz S. Mosta i okoline, da bi nam se nakon toga javili mnogi vrijedni donatori i ponudili pomoć za nekoga od odabranih jetima. Također, imali smo i veliki broj jednokratnih uplata u Fond za jetime, iz kojeg također pružamo pomoć istima.

Uporedo sa ovim aktivnostima, aktivisti H.O. “Dirhem” uspostavili su i mnoštvo kontakata s drugim organizacijama koje se bave pružanjem pomoći ovoj populaciji. Bilo da je riječ o pojedincima ili ustanovama, uspjeli smo za veći broj jetima osigurati školski probor, mjesečnu pomoć od nekog donatora ili na drugi način pomoći istima.

Dosad smo za 40 jetima iz desetak općina u BiH iznašli donatora i za njih su osigurana novčana sredstva. Za pojedine jetime, za koje smo procijenili da su u najtežoj materijalnoj situaciji, obezbijedili smo i po dvije ili tri stipendije od različitih donatora. Većina porodica je poslala svu neophodnu dokumentaciju u našu organizaciju, a isto bi trebali učiniti i ostale porodice čije jetime smo uzeli u razmatranje.

U narednom periodu predstoji nam veliki posao oko raspodjele sredstava jetimima i praćenja socijalnog i općeg stanja djece i njihovih porodica u kojima žive.

Naš želja je da donirana sredstva budu iskorištena na način koji je jetimu, ili njegovoj porodici, u datom trenutku najkorisniji, te zbog toga često, u dogovoru sa skrbnikom jetima, lično od doniranih sredstava nabavimo ono što oni smatraju najpotrebnijim; namještaj, električne aparate, školski pribor, drva za ogrjev…

Veoma smo zadovoljni odzivom na ovaj projekat i spremnošću naših sugrađana da pomognu djeci koja su u različitim životnim iskušenjima ostala bez jednog ili oba roditelja.

Zahvaljujemo se svim dobročiniteljima  koji su pokazali veliku humanost i spremnost kada je u pitanju pomoć ovoj populaciji, koja je zasigurno jedna od najugroženijih kategorija nešeg društva.

Posebno se zahvaljujemo dobročinitelju iz Švedske koji je osigurao sredstva za veći broj jetima.

S Vama, dragi donatori,  smo bili u mislima u svim situacijama u koje nas je doveo ovaj projekat. Odgovaranje na mailove i kontakte koje ste nam slali, raspitivajući se o djeci koju ste željeli pomoći, kontaktiranje i posjeta djece i porodica, i upoznavanje s njihovim stanjem, njihovim patnjama i nadanjima,  pružanje utjehe i pomoći siromašnim jetimima, samo su neki od trenutaka koje smo s Vama željeli podijeliti.

Da vidite sve to, znali biste još više da ste uradili pravu stvar i veliko djelo podržavajući ovaj projekat i njegove korisnike – jetime, siročad u BiH.

Još uvijek postoji mogućnost da se uključite u ovu aktivnost, jer stalno dobijamo nove upite za pomoć od strane jetimskih porodica, pa se nedavno javilo 10- tak jetima do kojih prije nismo mogli stići. U toku je provjera njihovih navoda , a nakon toga se nadamo da ćemo i njima uspjeti osigurati neku vrstu pomoći.

Nadamo se da ćemo uspjeti obezbijediti donatore i za preostale jetime, i da ćemo i u budućnosti imati priliku zajednički pomagati potrebnima.

Koliko nam to tehničke mogućnosti dozvole, trudit ćemo se napraviti što više snimaka prilikom uručenja pomoći za jetime.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime