Direktorica škole kod Doboja kaznila učenicu jer za Dan državnosti nije došla u školu

0
18
Dokument koji se u večernjim satima počeo širiti društvenim mrežama protokolisan je 9. decembra, a u njemu je učenici četvrtog razreda OŠ “Petar Kočić” u povratničkom mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja izrečena vaspitno-disciplinska mjera i smanjenje vladanja zbog odsustva od samo pet časova 25. novembra kada se obilježavao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično zauzela za kažnjavanje učenice 4. razreda, stoji da je učenica svoje odsustvo sa nastave pravdala činjenicom da je taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Nadalje se navodi da uvidom u odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS. Također se navodi da se u članu 2. navedenog zakona kao praznik osim Nove godine, Međunarodnog dana rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi i Dan Republike Srpske.

Osim smanjenja vladanja s odličnog na vrlo dobro učenica je kažnjena i vaspitno-disciplinskom mjerom opomene odjeljenskog starješine.

Odluka će, kako je navela direktorica škole Mevlida Dervišefendić biti promijenjena kada dođe do pozitivnih promjena ponašanja kod učenika.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime