Direktor Uprave za vjerske poslove posjetio MIZ Vitez

1
76

Vitez – Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, mr. Nusret ef. Abdibegović, u pratnji sekretara Bahrudina Čole je u petak, 30. 10. 2015. godine, posjetio Medžlis Islamske zajednice Vitez. Srdačan i bratski doček direktoru Uprave za vjerska pitanja u prostorijama Medžlisa Vitez priredili su predsjednik Izvršnog odbora MIZ Vitez Asim Begović, Glavni imam Medžlisa Omer ef. Sikira, Mihnet ef. Mehmedović, dosadašnji glavni imam MIZ Vitez i sekretar Medžlisa Mirnes Alihodža.

Ovom prilikom, Nusret ef. Abdibegović je uputio iskrene čestitke i želje za uspješan rad novoimenovanom glavnom imamu MIZ Vitez, Omer ef. Sikiri. Za vrijeme posjete razgovaralo se o trenutnom stanju vjerskog života općenito na teritoriji MIZ Vitez i mogućnostima njegova još kvalitetnijeg unapređenja. Direktor Nusret Abdibegović je pohvalio dosadašnji angažman Medžlisa a posebno istakao zasluge u radu Mihnet ef. Mehmedovića koji je obnašao funkciju Glavnog imama MIZ Vitez još od samog njegovog osnivanja punih 20 godina. Direktor Uprave je još, kao pozitivan i svijetao primjer rada MIZ Vitez, spomenuo uključivanje žena u javni vjerski život kroz osnivanje Aktiva žena pri Medžlisu.

Predstavnici MIZ Vitez su upoznali direktora Uprave za vjerska pitanja sa aktuelnim aktivnostima na terenu i određenim budućim planovima i ciljevima Medžlisa od kojih se svakako izdvaja naglašena potreba za izgradnjom jednog savremenog islamskog centra u Vitezu i otvaranje islamskog vrtića za djecu. U tom smislu, potrebno je spomenuti i to da ove godine Ahmed-agina džamija u Vitezu obilježava 425 godina svog postojanja i života na ovim prostorima kao najstarijeg objekta na općini Vitez i 20 godina od osnivanja Medžlisa Islamske zajednice Vitez.

Mr. Nusret ef. Abdibegović je još bio hatib i imam na džumi namazu u Ahmed-aginoj džamiji u Vitezu i u svom zaista prepoznatljivom i nadahnutom obraćanju prisutnim  vjernicima je kroz hutbu uputio nekoliko bratskih poruka i savjeta. Zahvaljujući svom dugogodišnjem angažmanu na poziciji travničkog muftije i poznavanju situacije u Vitezu, Nusret ef. je prisutnim džematlijama uvasijetio da ne zaboravljaju ljude koji su svoje živote ugradili u viteški džemat i džamiju. Među tim ljudima je svakako naš dobri rahmetlija Hasan ef. Mujkić koji je 30 godina radio kao imam, hatib i muallim Ahmed-agine džamije i čiji je rad ostavio neizbrisive tragove u ovom džematu a i šire.

O.S.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime