Direktor Uprave za vjerske poslove posjetio Meedžlis IZ Doboj

0
5

Doboj – U petak 10. muharrema 1437.h.g./23.oktobra 2015. godine Medžlis IZ Doboj posjetio je direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović zajedno sa svojim saradnicima, Ibrahimom Ahmetagićem i Bahrudinom Čolom. Delegaciju je dočekao glavni imam mr. Bajro-ef. Džafić koji je Direktora Uprave upoznao sa stanjem ukupnog vjerskog, ekonomskog i društvenog života na području MIZ Doboj ali i sa aktuelnim dešavanjima i aktivnostima koji se provode u ovom Medžlisu.

Od završetka rata na području ovog Medžlisa obnovljeno je i otvoreno ukupno 28 džamija čime je zaokružena infrastruktura za organizaizaciju vjerskog života po džematima. Ono što je direktora posebno impresioniralo jeste činejnica da se u svim džamijama u svim džematima klanja svih pet dnevnih namaza. Započeta je i izgradnja upravne zgrade Medžlisa koja će bit multifunkcionalno uređena i adaptirana za organizaciju različitih aktivnosti. Vrlo prisutan je i rad sa omladinom što pokazuje i postojanje hora „Selimija“ čiji osnivač je Medžlis a koji okuplja omladinu iz različitih džemata a tu je i malonogometni klub „Glavica“ koji se takmiči u drugoj ligi RS čiji osnivač je također Medžlis zbog čega je izgrađen i malonogometni stadion na vakufskoj parceli.

Osim toga, postoji i rad sa ženama putem komisije koju je formirao Medžlis čime se nastoji aktivirati i animirati rad sa ovom posebnom ciljanom grupom. Organizovana je i škola Kur’ana koju vodi hafiz Zajim-ef. Šiljić iz džemata Velika Brijesnica.

Direktor Uprave se posebno interesovao za posebne humanitarne projekte koji su specifični za Medžlis IZ Doboj u koje spadaju: narodna kuhinja čiji je suosnivač Medžlis IZ Doboj i saradnja sa međunarodnom humanitarnom organizacijom EMMAUS. Nakon posjete Medžlisu, Direktor Uprave zajedno sa Glavnim imamom posjetio je sjedište MHO „Forum solidarnosti EMMAUS“ i tom prilikom sastao se sa direktorom gosp. Hamzalijom Okanovićem i njegovim saradnicima. Tom prilikom direktor Okanović je predstavio Prihvatni centar u Dujama i aktivnosti koje se sprovode u okviru Centra. Razgovaralo se i o novim projektima te je iskazana obostrana spremnost za tješnjijom saradnjom. Delegacija Uprave za vjerske poslove je zatim obišla centar u Dujama i novoizgrađeni Centar za djecu i mlade gdje su upoznati sa aktivnostima i budućim projektima Udruženja Emmaus.

Po završetku posjete delegacija Uprave je posjetila džemata Veliku Brijesnicu gdje je džumu namaz i hutbu predvodio direktor Abdibegović.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime