Direktor RMU Banovići Munever Čergić za Faktor: Uskoro pripremni radovi za gradnju termoelektrane

0
6

banovici-rudnik

Banovići – Ukupno 40 mjeseci je potrebno za projektiranje, gradnju i puštanje u pogon termoelektrane. Troškovi projekta procijenjeni su na blizu 520 miliona eura

Ukupni troškovi izgradnje termoelektrane u Banovićima će iznositi blizu 520 miliona eura, a pripremni radovi će najvjerovatnije početi do kraja ove godine, izjavio je u razgovoru za Faktor Munever Čergić, direktor Rudnika mrkog uglja Banovići. Gotovo sve potrebne procedure za početak ovog velikog projekta su okončane, a rukovodstvo banovićkog rudnika nedavno je dobilo i nacrt ugovora od banke.

– Sada moramo pregledati ugovor, i ako eventualno bude nekih odstupanja, moramo se usaglasiti. Nakon toga se ponovo ide u proceduru u Vladu i Parlament Federacije BiH za odobrenje konačnog davanja saglasnosti za izdavanje garancije – kazao nam je Čergić.

Nacrt garancije

U međuvremenu, pojašnjava direktor, Ministarstvo finansija treba da završi nacrt garancije, koji će se usaglasiti sa bankom i osiguranjem. Time bi sve procedure bile završene.

– Ne znam koliko će to trajati. U najgoroj varijanti to bi se moglo završiti do novembra, ali se nadamo da se može završiti i do kraja septembra. Dakle, u naredna dva mjeseca. Onda bismo zvanično potpisali ugovor i odredili datum s kojim ugovor stupa na snagu. To će u svakom slučaju biti do kraja godine – kazao nam je Čergić.banovici- potpisivanja_ugovora_ranije (2)

Nakon što ugovor u narednim mjesecima stupi na snagu, proces će se nastaviti dalje, te će započeti izrada izvedbenog projekta.

– Ukupno 40 mjeseci je potrebno za projektiranje, gradnju i puštanje u pogon termoelektrane. Ove godine će se pristupiti pripremnim radovima, pripremi lokacije. Dok se bude projektiralo, radit će se na tome i na objektima u kojima će radnici živjeti. Valja 40 mjeseci živjeti na terenu – kazao nam je Čergić.

Povoljniji uvjeti

Kada je riječ o cijeni izgradnje termoelektrane, ona je ostala ista. Kako nam je pojasnio direktor, sa bankom su postignuti povoljniji uvjeti, a ostale stvari koje su dogovorene, ne mijenjaju se.

– Vrijednost radova i opreme je 405 miliona eura. Uz to, ima još raznih toškova. Tu je priključak na mrežu, plaćanje carine, plaćanje PDV-a, naknade za banke… Dakle, ukupni troškovi, kada se zatvori cjelokupna finansijska konstrukcija, iznose blizu 520 miliona eura – kazao nam je Čergić.

Strateški partner za izgradnju termoelektrane je kineska kompanija Dongfang Electric Corporation Limited (DEC). Ugovor sa ovom kompanijom Čergić je potpisao krajem novembra 2015. godine.

(S. Karić/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime