Direktor Abdibegović u ramazanskoj posjeti MIZ-e Zavidovići

0
8

nusret abdibegovic 1

Zavidovići – U ramazanskoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zavidovići 17. juna 2016. godine boravio je direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović. U pratnji direktora uprave, bio je i stručni saradnik za džemat imam i razvoj vjerskog života u Upravi za vjerske poslove Bahrudin ef.Čolo.

Direktor uprave mr. Nusret ef. Abdibegović je u prostorijama MIZ-e Zavidovići razgovarao sa glavnim imamom Sulejman ef. Efendićem, predsjednikom medžlisa Huseinom Zilkićem i sekretarom medžlisa mr. Elvir ef. Mehićem o ramazanskim aktivnostima na području MIZ-e Zavidovići.

Direktor je upoznat sa brojnim i sadržajnim aktivnostima koje ovaj medžlis realizuje u toku mjeseca ramazana. Sve ramazanske aktivnosti medžlisa Zavidovići planirane su na osnovu uputstva i preporuke Uprave za vjerske poslove o ramazanskim aktivnostima.

Među mnogobrojnim aktivnostima istaknute su slijedeće; teravih namaz na području MIZ-e Zavidovići obavlja se na 60 mjesta, u svim džematima uče se mukabele, dok u Gradskoj džamiji se uči hafiska mukabela, a u Čaršijskoj džamiji hafiska ženska mukabela. Pored redovnih i hafiskih mukabela uče se i mektebske i omladinske mukabele. Za obavljanje teravih namaza angažovano je 25 učenika medresa i studenta islamskih fakulteta. Sve učenice medresa i studentice islamskih fakulteta sa područja MIZ-e Zavidovići angažovane su u toku ramazana, te njih 30 tokom mjeseca ramazana obilazi džemate i drži predavanja za žene. Redovno se održavaju ramazanske tribine svake subote u Gradskoj džamiji, a po potrebi i u ostalim džematima.

U sklopu ramazanske posjete direktor uprave mr. Nusret ef. Abdibegović održao hutbu i predvodio džumu-namaz pred oko 2000 klanjača u Gradskoj džamiji Zavidovići. U zapaženoj i pažljivo slušanoj hutbi direktor Uprave posebno je govorio o ramazanskim ibadetima, te istakao da je ramazan skriveni ibadet između čovjeka i njegova Gospodara.

Isti dan je Bahrudin-ef. Čolo u sklopu ramazanske posjete medžlisu održao hutbu i predvodio džumu-namaz u prepunoj Čaršijskoj džamiji Zavidovići, kojom prilikom je istakao i govorio o ramazanskim blagodatima i vrijednostima.

E.M.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime