Direktor Abdibegović na Večeri Kur’ana u Aargau

0
15

fb2

Švicarska – I ove godine pišemo o manifestaciji večer Kur’ana koja se u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka kantona Aargau već šesnaestu godinu zaredom uspješno održava. Jedinstvena je i tradicionalna, produkt vrijednih džematlija IZBA-e, na koju su posebno ponosni, jer prerasta u jedan od najvažnijih vjerskih događaja među muslimanima Švicarske.

Vratiti se na hronološki pregled ove manifestacije značilo bi otići nazad u davnu 2000.-tu godinu kada se inicirala i po prvi put održala večer Kur’ana u tada iznajmljenim prostorijama džemata Zofingen. Od tada prodje 16. godina tradicije, alima, karija, učača i hafiza koji su svojim prisustvom zajedno sa muslimanima Švicarske pa i šire, ostali upisani u historiju IZBA-e.

U subotu 12. marta 2016. godine u prepunoj sali sportskog centra Zofingen, uz eminentne učače Kur’ana iz cijelog svijeta, te domaćine, članove Upravnog odbora, v.d. predsjednika h. Adnan Škaljo, koordinatora večeri Kur’ana h. Mirzet Mujala, imamima dr.Muris ef.-Purić i hafiz Muhamed ef.- Koluh, predstavnicima vjerskog miljea Švicarske,te uz drage džematlije i goste, održala se šesnaesta večer Kur’ana.

U programu koji je trajao 5 sati, a kojeg su moderirali i vodili na bosanskom i njemačkom jeziku Ajla Purić i Amar Jugović, Islamski centar Bošnjaka kantona Aargau, ugostio je cijenjene učače Kur’ana: kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili, hafiz Selman-ef. Okumuš karija iz Turske, hafiz Mutesim Billahi El-Aseli karija iz Sirije, hafiz Džemail-ef. Nuhiu karija iz Makedonije, hfz. Hamza-ef. Lavić karija iz Bosne i Hercegovine, hfz. Adnan-ef. Maati karija iz Bosne i Hercegovine, hfz. Muhamed-ef. Koluh karija iz Švicarske, polaznici škole Kur`ana IZBA , predavač mr. Nusret-ef. Abdibegović – direktor Uprave za vjerska pitanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, šef ureda za bošnjacku dijasporu Mensur – ef. Pasalić, te predsjednik FIDS-a Dr. Montassar BenMrad.

U svom nadahnutom govoru o vrijednostima učenja i izučavanja Kur’ana, prisutnima se obratio mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, takodjer prenoseći selame i poruke uvaženog Reisu-l-uleme mr. Husein ef.Kavazovića.

Mr. Nusret-ef. Abdibegović je posebno zadovoljstvo izrazio učešćem u programu polaznika škole Kur’ana IZBA: Ammar Keranović (7), Hana Hajdarpasić (12) Kenan Domazet (12), na što je u svom vazi-nasihatu i istaknuo, čuvanje džemata i zajednice, braka i porodice i afirmisati mlade da se obrazuju i školuju.

Naš uvaženi gost, Mensur-ef. Pasalić, šef ureda za bošnjačku dijasporu, na kraju programa proučio je dovu kojom je završena manifestacija večer Kur’ana 2016. godine. Mensur ef. Pašalić je svoju posjetu Centru IZBA iskoristio te održao radni sastanak sa članovima UO, na kojem im je dao smjernice i inpute za dalji rad, te pohvalio dosadašnju saradnju Rijaseta IZ u BiH i Centra IZBA u CH.

Islamska zajednica kantona Bošnjaka Aargau se ovom prilikom želi istinski zahvaliti vrijednim džematlijama i saradnicima, koji već dugi niz godina daju svoj veliki doprinos u organizaciji i pripremi ove značajne manifestacije.

Treba spomenuti da se iza kulisa angažuje više od 100 osoba, odgovornih za besprijekornu organizaciju, tehničku podršku, vrhunski kvalitet i uslugu u maniru pravog domaćina.

Vrijedne hanume džemata su i ovoga puta pokazale svoje kulinarske vrline, pa su se tako na bogatoj trpezi pronašle razne poslastice. A ni oni najmlađi nisu ostali nezbrinuti – kako bi roditelji mogli uživati u slušanju najljepše i najodabranije Knjige, organizator se pobrinuo da za to vrijeme napravi program prilagođen mališanima, u posebno uređenoj sali, dječijem ambijentu i pratnji profesionalnog osoblja.

Ono što također posljednjih godina dojmi posjetitelje je i dizajn pozornice, sa posebnim elementima i efektima i ovom prilikom posebnu zahvalnost za ovaj dio umjetničke kreativnosti želimo da izrazimo bivšem članu UO, dizajneru Jasmiru Osmanoviću.

Zaista su bili počašćeni svi oni koji se Allahovom voljom nađoše u Zofingenu među čuvarima Allahove Knjige i koji napuniše svoja srca i duše snagom imana – do naredne večeri Kur’ana, do sljedećih zajedničkih druženja, hvala u ime Islamske zajednice Bošnjaka kantona Aargau!

Reportaža sa večeri Kur’ana bit će emitovana na programu MTV Igman.

Medijski pokrovitelji manifestacije: MTV Igman, Ešef Muradbašić & Dženan Mehmedić, Photo4ever, Edin Hodzić & Mirhat Jusufi.

M.K.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime