Direkcija za finansije Brčkog traži 3,7 miliona KM od Bobar banke

0
0

Brčko – Zamjenik pravobranioca Brčko distrikta i punomoćnik Direkcije za finansije Brčko distrikta Velida Demirović zatražila je od Bobar banke u likvidaciji,na prvom pripremnom ročištu koje je danas održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, da im isplati priznato potraživanje u iznosu od 2,52 miliona KM i dodatnih 1,25 miliona po osnovu izlučnog prava.

Ovo je prvo ročište koje je održano po jednoj od devet tužbi koje je Brčko distrikt podnio protiv Bobar banke u kojoj im je zarobljeno oko 20 miliona KM deponovanih sredstava.

Velida Demirović je ostala pri tužbi i ranije postavljenom tužbenom zahtjevu u kome se od Bobar banke u likvidaciji traži da Direkciji za finansije Brčko distrikta isplati priznato potraživanje u iznosu od 2,52 miliona KM.

Ona svojoj izjavi navela je da iz odgovora na tužbu nije jasno koja su njihova potraživanja priznata, u kojem obimu i strukturi, od čega će zavisiti i uređenje njihovog tužbenog zahtjeva.

„Zahtijevamo i ostvarenje izlučnog prava u iznosu od 1,25 miliona KM. Iz sredstava informisanja smo upoznati da su u toku istražne radnje o navodnom nezakonitom postupanju u Bobar banci prije otvaranja likvidacionog postupka, stoga molimo sud da pribavi informacije o tome u kojoj fazi se nalazi postupak protiv odgovornih lica ili nepoznatih lica u Bobar banci“, izjavila je Velida Demirović, naglasivši da takve informacije traže od Tužilaštva BiH, Specijalnog tužilaštva RS, Republičkog tužilaštva RS u Banjaluci, Okružnog tužilaštva Bijeljina i Tužilaštva Brčko distrikta.

Ona je naglasila da su im ovi podaci neophodni radi eventualnog uređenja, odnosno preuređenja tužbenog zahtjeva u dijelu u kome se traži utvrđenje izlučnog prava u iznosu od 1,25 miliona KM.

Punomoćnik Bobar banke u likvidaciji Milenko Zelenović nije se usprotivio zahtjevu tužilačke strane da se likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović izjasni o strukturi priznatog potraživanja Direkcije za finansije Brčko distrikta, ali je za drugi zahtjev, da se prikupe informacije nadležnih istražnih organa, rekao da je neosnovan i da ne može uticati u ovoj pravnoj stvari, predloživši da sud odbije ovaj prijedlog.

On je istakao i da tužilac ne može po ova dva osnova zahtijevati isplatu novca od Bobar banke navodeći da je to kontradiktorno.

Sudija Božana Gužvić, koja vodi ovaj predmet, navela je daje važno utvrditi šta čini priznati iznos potraživanja tužioca, te da likvidacioni upravnik treba precizno da navede koliko iznosi glavnica potraživanja, koliko iznose kamate i za koji period su obračunate.

Ona je istakla da će sud od više tužilaštava pribaviti informacije o fazama eventualnih postupaka koji su otvoreni protiv odgovornih ili nepoznatih lica u Bobar banci, s obzirom na postojanje poslovnog odnosa oročenog depozita, sve vezano za dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na osnovanost izlučnog prava.

Novo pripremno ročište u ovom sudskom sporu zakazano je za 8. april.

Izvor: Capital.ba

(m.infobijeljina.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime