DF Željka Komšića glasove dobija od Bošnjaka, a pozicije daje Srbima i Hrvatima

0
0

SONY DSCGrađanska stranka u Bosni i Hercegovini je ona stranka za koju na izborima glasaju Bošnjaci, a koja nakon izbora na pozicije u vlasti imenuje Srbe, Hrvate, Bosance, neopredijeljene, i po nekog Bošnjaka koji nikad glasno ne izgovara da je Bošnjak.

Takve stranke postoje samo u krajevima u kojima Bošnjaci čine većinu glasačkog tijela dok u krajevima gdje su većina druga dva konstitutivna naroda takvih stranaka nema. U ovome je ranije prednjačio SDP, ali nakon poraza SDP-a 2014., tu ulogu preuzela je stranka Željke Komšića – DF. Iako je Demokratska fronta u Sarajevu, u kojem većinom žive Bošnjaci, dobila 61 815 glasova, čime je osvojila dva mandata u državnom parlamentu i na osnovu čega je ušla u raspodjelu ministarskih pozicija na državnom nivou, za jedinog ministra kojeg je dobila u Vijeću ministara ova stranka je predložila izvjesnog Slavka Matanovića.

Pored toga, u Kantonu Sarajevo gdje je DF u koalicionom dogovoru dobio šest ministara dva predložena ministra ili jedna trećina su srbi, Predrag Kurteš i Milan Mandilović. Iako DF još nije dostavio prijedloge ministara za Vladu Federacije vjerujemo da će i za taj nivo imati adekvatne kandidate u skladu sa pomenutom doktrinom. Podsjetimo da je DF već postavila MIlana Dunovića na mjesto potpredsjednika Federacije BiH. Pored Demokratske fronte bošnjačke glasove “krade” i Naša Stranka koja je u Sarajevu na posljednjim izborima dobila više od 16 000 glasova, a da pri tome nijedan od tri izabrana zastupnika u Skupštini kantona nisu Bošnjaci.

Nemoguće je ni zamisliti da preko sto hiljada Srba ili Hrvata glasa za stranku koja kasnije na pozicije postavlja,uglavnom, Bošnjake. Takva glupost svojstvena je samo nama Bošnjacima.

“…A najlakše ih je prevariti lijepom riječi”, Meša Selimović o Bošnjacima.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime