Detalji bjekstva iz zatvora: Sejfović čuvaru Simiću stavio pištolj na čelo i natjerao ga da pritisne taster za otvaranje vrata

0
7

Tužilaštvo Kantona Sarajevo na današnjem ročištu zatražilo je od Općinskog suda u Sarajevu da odredi jednomjesečni pritvor zatvorskim čuvarima Nikoli Simiću i Arminu Delaliću te medicinaru u ovoj ustanovi Igoru Milošu zbog sumnje da su protuzakonito oslobodili Amela Sejfovića, odnosno da su mu omogućili bijeg.

Kako je pred sudijom za prethodno saslušanje Denisom Kurtovićem kazao tužilac Igor Dubak, u odnosu na sve osumnjičene pritvor se traži jer bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i tako omesti istragu, a za Simića i Delalića dodatno i jer bi njihov boravak na slobodi doveo do uznemirenja javnosti.

– Molim sudiju da ukoliko odredi pritvor osumnjičenima, da tu mjeru ne izdržavaju u KPZ-u Sarajevo zbog mogućnosti da bi na taj način mogli utjecati na svjedoke i omesti istragu – kazao je tužilac Dubak.

Pištolj Sejfoviću dao medicinar?

Advokati osumnjičenih stražara, odnosno medicinskog radnika odmah su se usprotivili prijedlogu tvrdeći da Tužilaštvo nema dokaza da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret te da je jedini njihov grijeh činjenica da su se tog dana našli na poslu. Svi su istakli kako se osobi kao što je Amel Sejfović nije moguće usprotiviti i to ne platiti životom, naročito kada je naoružan.

S druge strane, Tužilaštvo KS na osnovu izjava svjedoka, ističu advokati, istaklo je u svom prijedlogu kako je Sejfović pištolj pribavio u zatvorskoj ambulanti gdje mu ga je uručio medicinar Igor Miloš.

Kako se moglo zaključiti iz izlaganja advokata na današnjem ročištu, Sejfović je u društvu Simića tog dana došao u ambulantu prije njegove šetnje u zatvorskom krugu te se veoma kratko zadržao kod medicinara Miloša.

U slijedećem trenutku Simića je Sejfović pitao da li je vrijeme za njegovu šetnju na što je ovaj odgovorio potvrdno, te su se obojica udaljila iz zatvorske ambulante. U iskazima svjedoka Tužilaštvu pak stoji kako su pritvorenici primijetili da je Miloš nervozan te da je hodnikom hodao zajedno sa Sejfovićem i Simićem.

Nakon što je izašao iz ambulante, Sejfović je krenuo u šetnju i tada je najednom posegnuo za pištoljem i i od zatvorskog čuvara Armina Delalića tražio da mu otvori vrata. Ovaj na to nije pristao, a zatim je Sejfović pucao u bravu. Kada nije mogao da otvori vrata, prislonio je pištolj na čelo Simića te od njega tražio da pritisne taster kojima se otvaraju elektronska vrata koja vode u ulicu Jadranska. Ovaj je to pod prisilom i učinio, a Sejfović je pobjegao.

Senad Pizović, advokat osumnjičenog Simića, tvrdi da njegov branjenik nije počinio nikakvo krivično djelo jer bi ono u ovom slučaju podrazumijevalo umišljaj, odnosno činjenicu da je njegov branjenik morao znati da će Sejfović pobjeći te na to pristati.

– Mom branjeniku se na teret stavlja da nije poduzeo određene službene radnje zajedno sa Milošom i Delalićem. To spada u domen disciplinske odgovornosti, a ne osnovane sumnje. Šta je zapravo trebao moj branjenik? Da se suprotstavi naoružanom Sjefoviću koji je već pucao i da pogine pa da to bude savjestan rad u službi? – istakao je Pizović.

Prema njegovim riječima, ne postoji dokaz da je Miloš u prisustvu Simića dao pištolj Sejfoviću.

– To su samo paušalne tvrdnje, u ambulanti nema videonadzora niti bilo kakvog dokaza – istakao je Pizović i zatražio od Vijeća da njegovom branjeniku ne određuje pritvor tvrdeći da su u odnosu na njega sasvim dovoljne i mjere zabrane. Pipović je istakao da je osumnjičena trojka nema krivičnih djela iza sebe, da su primjerni radnici te da bi ih boravak u pritvoru sa zatvorenicima zapravo uništio.

Advokat Ahmed Fejzić koji zastupa Delalića pridružio se navodima svog kolege naglasivši da njegov branjenik nije pristao na zahtjev Sejfovića da mu otvori kapiju te je pobjegao da pozove pomoć nakon čega je Sejfović pucao u bravu.

Disciplinska odgovornost

– Nema ovdje krivičnog djela, možda samo disciplinske odgovornosti. Pa Tužilaštvo smatra da su naši klijenti trebali trčati na pištolj. I ja predlažem da odbijete prijedlog za pritvaranje mog branjenika i da mu eventualno odredite mjere zabrane koje su ovom slučaju sasvim dovoljne i u skladu sa pravodsunom praksom – kazao je Fejzić.

Da se njegov branjenik pusti na slobodu tražio je i Nedžad Mehović, advokat Miloša.

– Moj branjenik je medicinski radnik, osoba koja brine o zdravlju zatvorenika. Tog dana je Sejfović došao kod njega prošetao po ambulanti i onda je mom branjeniku stigao prijedlog za pritvor. Paušalne tvrdnje da mu je on dao pištolj su smješne. Nema razloga da bilo šta kažem – kazao je Mehović.

U iskazima svjedoka Tužilaštvu pak stoji kako su pritvorenici primijetili da je Miloš tog dana bio vidno nervozan kao i da se Sjefović obično mnogo duže zadržavao kod njega.

– Bio sam nervozan, to je normalno. To je rekla osoba koja je od mene tražila terapiju nakon svega što se dogodilo. Kada je u pitanju moja šetnja hodnikom sa osumnjičenim, išao sam do aparata za kafu, a ne sa njim – kazao je sam Miloš na samom kraju ročišta te je istakao kako se Sejfović kod njega nikada nije zadržavao duže od pola sata.

Odluka o pritvaranju ove trojke trebala bi biti donesena danas, do kraja dana.

Izvor: FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime