Deset razloga zašto turisti trebaju posjetiti Bosnu i Hercegovinu

0
13

news-2014-March-blagaj_390096322BiH – World of Wanderlust, blog posvećen putovanjima i turističkom istraživanju svijeta, čija je autorica provela nekoliko dana u našoj zemlji, u Blagaju, navodi deset razloga zašto bi turisti iz cijelog svijeta trebali posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Historiju Bosne i Hercegovine čini kompleksna mješavina kulture, religije i neosporive ljepote zelenila prirode i krovova raznovrsnih boja. Dok se većina medija fokusira na turbulentnu prošlost i granice države koje se neprestano mijenjaju, Bosna i Hercegovina kakvu danas vidimo je mnogo više od toga i predstavlja jedinstvenu destinaciju koja je možda jedna od najpodcjenjenijih država u Evropi, bez velikih gužvi turista u gradovima (još uvijek!). Ovo je deset razloga zašto turisti moraju posjetiti BiH, bolje prije nego kasnije:

Korak u prošlost 
Bosna i Hercegovina ima nešto što se rijetko gdje pronalazi: nudi novo iskustvo gdje je moguće osjećati se kao da ste se vratili u prošlost. Ljudi voze sporije, povrće i bilje raste u vrtovima, zrak se čini čistijim, svako svakog poznaje, i odmah počnete cijeniti jednostavne stvari u životu.
Ljepota i epski krajolici 
Bosna i Hercegovina ima sve: zelenilo krajolika, netaknutu prirodu, nevjerovatan pogled i krasne šume u kojima žive vukovi i divlje životinje. Na jugu ćete također naći malu obalu, s kristalno čistom vodom, ali većinu zemlje čini slikovit krajolik koji se mijenja na gotovo svakom koraku.
 
Dobri domaćini 
Ono što sam odmah primijetila prilikom dolaska u Blagaj, u Hercegovinu, jeste najtoplija i najgostoljubivija dobrodošlica na koju sam naišla u Evropi, piše autorica bloga World of Wanderlust. Pansion koji je iznajmila u malom ribarskom naselju nalazi se 12 km od popularne destinacije, Mostara, a vodi je četveročlana porodica koja joj je poželjela dobrodošlicu kafom i čokoladom, a potom je i upoznala s okolinom. Autorica dodaje da je bila smještena u udobnoj sobi, gdje je svakog jutra dobivala doručak, te da su je domaćini za vrijeme njenog boravka često nudili kafom i slatkišima u poslijepodnevnim satima, a pomagali su joj i oko obilaska.
Budite aktivni 
Bez obzira na to da li želite voziti bicikl, šetati ili plivati, u Bosni i Hercegovini sve to možete učiniti. Aktivnosti, naravno, zavise od vremenskih prilika, ali tokom cijele godine možete pronaći neku sportsku aktivnost u kojoj možete uživati. Autorica bloga je posjetila Bosnu i Hercegovinu u proljeće, idealno doba godine za istraživanje okoline bez mnogo turista i uz idealne vremenske uslove.
Sve je jeftino 
Budžet je često glavna prepreka za putovanje, ali ako putujete u Bosnu i Hercegovinu možete zaboraviti na neprestano razmišljanje o novcu. Smještaj i hrana su jeftini, u poređenju s drugim evropskim zemljama. Dan vrlo lako možete provesti za 30-50 dolara.
Kvalitetna hrana 
Ne samo da je hrana kvalitetna, nego su kvalitetne namirnice koje se koriste za proizvodnju hrane. Kad je pitala može li negdje naći organsku hranu, autorici bloga su se mještani nasmiješili i uvjerili je da je ovdje gotovo sva hrana organska. Možete probati sok od narandže, sočni paradajz, i sve drugo što vam padne na pamet.
BiH je centralna baza za istraživanje Balkana 
Smještaj u blizini Mostara, u Blagaju, bio je odličan izbor zbog blizine zemalja i gradova. Iz Blagaja je lako otići u Mostar, Dubrovnik (Hrvatska) i Budvu (Crna Gora), što su mjesta koja autorica bloga preporučuje turistima da obavezno posjete.
Raznovrsnost 
Sarajevska kultura, ljepota prirode i topla dobrodošlica u selima… Gdje god pogledate Bosna i Hercegovina je toliko raznolika i privlačna, tako da je veoma teško izdvojiti samo jedan aspekt u ovoj zemlji kao poseban.
Turizam je još uvijek u razvoju 
Rat koji je završio 1995. godine je ostavio trajan utjecaj na turizam Bosne i Hercegovine. Bio je to strašan period u historiji zemlje, u kojem je više od 100.000 izgubilo živote tokom rata. Čak i danas se mogu vidjeti posljedice rata u cijeloj zemlji, s napuštenim zgradama, i rupama od metaka na zidovima. Ali ovo ne predstavlja sadašnjost BiH. Iz sezone u sezonu sve veći broj posjetilaca otkriva ljepotu koja se nudi i samo je pitanje vremena kada će turizam procvjetati. Sada je idealno vrijeme da posjetite BiH.
Posjetom BiH pomažete budućnost ove zemlje 
Bosna i Hercegovina je imala turbulentnu prošlost i sada se teško riješiti te reputacije. Posjetom ovoj lijepoj državi ne samo da pomažete ekonomiju, nego i jačate turizam, budućnost i prosperitet zemlje. Bez sumnje, BiH je ponovo otvorila vrata turizma, koji neprestano jača, ali je država u mnogočemu podcijenjena, a ima mnogo toga za ponuditi. Sve to govori da su i turisti i lokalno stanovništvo na dobitku.
(istocnabosna.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime