Deset najpoznatijih atentata: Predsjednici su streljani, prave ubice nikad nisu pronađene!

0
15

AtentatiPredstavljamo vam deset najpoznatijih atentata u historiji sa okolnostima koji su im prethodili, kao i još neke atentate.

Atentat je ubistvo pojedinca, koji je obično poznata ličnost, političar, religijska figura ili plemić. U slučaju atentata obično postoje jasni motivi – ljubomora, politički ili religijski idealizam, naručeno ubistvo, osveta, piše National Geographic.

10. Aleksandar Litvinjenko

Aleksandar Litvinjenko je bio ruski agent KGB-a, koji je postao disident i mogući agent britanskog MI6.

Prvog novembra 2006. godine Litvinjenko se razbolio nakon ručka u londonskom suši restoranu.

Tokom ručka dobijao je dokaze o drugom ubistvu. Dva dana kasnije Litvinjenkovo stanje se pogoršalo i brzo je prebačen u opštu bolnicu Barnet u Londonu. Umro je tri nedjelje kasnije usljed akutnog sindroma radijacije izazvane izlaganjem radioaktivnom polonijumu-210.

Incident je dobio široku medijsku pokrivenost, najvjerovatnije zbog sličnosti sa slučajevima u holivudskim špijunskim filmovima. Vjeruje se da je Litvinjenko otrovan šoljicom čaja u svojoj hotelskoj sobi. Iako niko nije osuđen za ubistvo, postoji sumnja da je ruska vlada umiješana u to. Litvinjenko je umro u svojoj 44. godini života.

9. Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald je bivši marinac kojeg je vlada Sjedinjenih Američkih Država smatrala odgovornim za atentat na predsjednika Jhona F. Kenedija. Istinito ili ne, Oswald je ubijen u atentatu samo dva dana nakon fatalnog atentata na predsjednika, i to u podrumu sjedišta policije u Dalasu.

Ubio ga je Jack Rubi, vlasnik noćnog kluba u Dalasu koji je imao veze sa organizovanim kriminalom.

Rubi je navodno bio uznemiren i besan zbog ubistva predsednika i želeo je osvetu. Osvald je ubijen 24. novembra 1963. godine, a umro je iste večeri u 24. godini života.

8. Jhon Lennon

Jhon Lennon je bio jedan od osnivača Beatlesa, koji je stekao svjetsku slavu kao član benda, a također i kao mirovni aktivista. Osmog decembra 1980. godine, Lenon je bio u Njujorku. Dok se vraćao u svoj hotel u večernjim satima, jedan čovjek je uzviknuo njegovo ime. Dok se Lennon okretao ka njemu, on je ispalio četiri hica u Lenona. Ovaj je nastavio ka hotelu i pao. Za to vrijeme, atentator Mark David Chapman bacio je oružje i sjeo na ivičnjak, čekajući da ga uhapse.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva i još uvijek se nalazi u zatvoru. Njegovi motivi su još uvijek nejasni.

7. Robert F. Kennedy

Američki senator Robert F. Kenedi bio je mlađi brat Džona F. Kenedija. U ranim jutarnjim satima 5. juna 1968. godine ubio ga je Sirhan Sirhan. Narednog dana, Kenedi je preminuo u bolnici. Kenedi je upucan četiri puta iz blizine. Bio je predsjednički kandidat Demokratske partije.

Motivi Sirhanovog atentata na Kenedija su nepoznati, međutim, pretpostavlja se da je bio palestinski terorista koji je želio osvetu zbog američke podrške Izraelu u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Kenedi je ubijen u svojoj 42. godini.

6. Malcolm X

Malcolm X, poznat i kao Mali Malkolm bio je američki poslanik Crnih muslimana ili Nacije Islama.

Često se na njega gleda kao na čovjeka iza Pokreta Crna moć u 1960-im i 1970-im u kojem su Afro-amerikanci radikalizovani i postali vođeni slobodom čime su dobili poštovanje drugih Amerikanaca.

Malkolm je bio član Nacije Islama, ali je postao sunitski musliman. Navodno je to bio povod da Nacija Islama izda naređenje za njegovo ubistvo.

Dana 21. februara 1965. godine Malkolm je počeo da drži govor pred publikom kada je čovjek iz publike upucao Malkolma sačmarom. Druga dva muškarca su se pridružila i Malkolm je upucan ukupno 16 puta. Sva tri atentatora su bili članovi Nacije Islama. Uprkos tome što je etiketiran kao hladnokrvni radikal i napast, svijetu se dopao Malkolm nakon atentata. Malkolm X ubijen je u 39. godini.

5. Martin Luter King Junior

Martin Luter King je bio glavni čovjek iza Pokreta za građanska prava u Americi. Pokret je bio pokušaj da se odbaci rasna diskriminacija Afro-amerikanaca.  Četvrtog aprila 1968. godine, dok je stajao na balkonu sobe na drugom spratu motela, King je smrtno ranjen.

Nakon atentata u preko 60 gradova širom SAD-a izbili su nemiri, a pet dana kasnije, predsjednik Džonon je proglasio dan žalosti. Dva mjeseca kasnije, James Arl Ray, koji se nalazio u bjekstvu, uhvaćen je u Londonu i poslat nazad u Tenesi da se suoči sa optužnicom za ubistvo Kinga. Raj je bio bjelac koji se protivio Afro-američkom pokretu za ljudska prava.

4. Abraham Lincoln

Abraham Linkoln je bio šesnaesti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i na poziciji se nalazio od 1861. do smrti 1865. godine. Džon Vilks But je bio špijun Konfederacije koji je bio ljut na predsjednika zbog njegove podrške slobodi Afro-amerikanaca. Zbog toga je odlučio da ubije Linkolna.

Dana 14. aprila 1865. godine Linkoln je otišao u pozorište. Uz prisustvo samo jednog telohranitelja koji se šetao pozorištem, But je iskoristio priliku. Čekao je da smjeh ispuni teatar i upusao predsjednika u glavu. But je pobjegao, ali je uhvaćen i ubijen dvanaest dana kasnije. Linkoln je imao 56. godina kada je ubijen.

3. Julije Cezar

Gaj Julije Cezar je bio rimski političar i vojskovođa u I vijeku prije naše ere. Bio je uspješni ratnik i u skladu sa vojnim uspjehom započeo je građanski rat u Rimskoj republici. Nakon toga, proglašen je za diktatora. Međutim, neki senatori u Rimu nisu bili zadovoljni onim što je Cezar uradio, tako da su isplanirali da ga ubiju na Martovske ide.

Dok je šetao pored Pompejevog pozorišta, Cezara je zaustavila grupa senatora kako bi pročitao lažni prijedlog zakona kojim se moć vraća Senatu. Cezar je izboden dok je čitao. Prema historijskim dokazima, više od 60 senatora je bilo prisutno.

Nakon što je uboden, Cezar je pokušao da pobjegne, ali je pao na pod gdje su nastavili da ga ubadaju. Imao je 23 ubodne rane. Njegova smrt označila je kraj Rimske republike, a iz krvave drame izniklo je Rimsko carstvo. U vrijeme smrti, Cezar je imao 57 godina.

2. Franc Ferdinand

Nadvojvoda Austrije Franc Ferdinand, a samim tim i prijestolonasljednik austrijskog trona se uglavnom smatra uzrokom otpočinjanja Prvog svjetskog rata. Na dan 28. juna 1914. godine, bio je u posjeti Sarajevu koji je tada bio teritorija Austrije.

Dok se vozio u kočijama, njega i njegovu ženu Sofiju ubio je pripadnik Mlade Bosne, organizacije koja se borila protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine i za pripajanje Srbiji i drugim južnoslovenskim zemljama.

Prvi svjetski rat počeo je mesec dana nakon atentata, Austrougarskom objavom rata Srbiji. Ta objava je imala domino efekat širom Evrope gde su svi saveznici Srbije objavili rat Austrougarskoj i njenim saveznicama. U vrijeme atentata, Ferdinand je imao 50 godina.

1. John F. Kennedy

Džon Ficdžerald Kenedi je bio tridesetpeti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Na poziciji se nalazio od 20. januara 1961. do smrti 22. novembra 1963. godine. Vrijeme njegovog predsjednikovanja smatra se najuzbudljivijim u XX vijeku. Svemirska trka, Pokret za građanska prava u Americi, Kubanska kriza, gradnja Berlinskog zida i početak Rata u Vijetnamu, odigrali su se za to vrijeme. Uprkos stotinama svedoka njegovog atentata, postoji mnogo sumnji koje okružuju Kenedijevu smrt, što je mnoge navelo da vjeruju u zavjeru.

Nešto pre 12:30 sati, Kenedi je putovao kroz Dalas u limuzini bez krova. Tri hica su potom ispaljena iz puške u predsjednika. Kenedi je uskoro podlegao ranama u bolnici. Li Harvi Osvald osumnjičen je za ubistvo predsjednika. Ovaj atentat posebno ima brojne teoretičare zavjere, naročito zbog toga što je sve do svoje smrti Osvald tvrdio da je nevin. Među onima koji se sumnjiče za atentat su FBI, Kuba, CIA i Sovjetski Savez. Mnogi vjeruju da je mogla da postoji zavjera među svima njima. Slučaj nikada do kraja nije izveden, niti su pronađeni bilo kakvi konkretni dokazi da je Osvald radio sam, pa čak i da je bio uključen u ubistvo. Uprkos brojnim istragama, smrt je i dalje obavijena misterijom.

(bosnjak-ks)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime